Romgaz face rectificare la bugetul pe 2018, după separarea activității de înmagazinare. Cresc veniturile și cheltuielile, scade profitul

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Romgaz face rectificare la bugetul pe 2018, după separarea activității de înmagazinare. Cresc veniturile și cheltuielile, scade profitul
  • Conform BVC rectificat, se estimează o creștere de 18,89% a cheltuielilor cu impozite și taxe, ca urmare a calculării redevenței petroliere cu un preț având ca bază cotația medie din luna anterioară la Central European Gas Hub de la Baumgarten, Austria și majorării prețului mediu de livrare a gazelor naturale care stă la baza calculării impozitului pe venitul suplimentar

Cresc veniturile și cheltuielile la Romgaz, însă scade profitul estimat pentru 2018. Potrivit propunerii de buget de venituri și cheltuieli rectificat pentru anul 2018, veniturile companiei sunt estimate la 4,77 miliarde lei, în creştere cu 4% faţă de bugetul aprobat iniţial, iar profitul brut estimat este de 1,3 miliarde lei, mai mic cu circa 15%.

În schimb, bugetul filialei Depogaz Ploieşti este pe pierdere datorită modificării în scădere cu 26% a tarifelor de înmagazinare de la 1 aprilie, de la 17,92 lei/MWh la 13,25 lei/MWh, explică conducerea Romgaz. Profitul brut estimat al filialei pentru 2018 este minus 7558 mii lei.

Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul 2018 este generată de schimbarea titularului Licenței de înmagazinare pentru desfășurarea activității de operare a sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale. De la 1 aprilie 2018, în baza Directivei 73/2009 a CE preluată în Legea 123/2012 Legea energiei electrice şi a gazelor naturale în art. 141, activitatea de înmagazinare a fost separată din cadrul SNGN Romgaz şi este desfășurată în cadrul unui operator de înmagazinare, respectiv filiala Depogaz Ploiești, în care Romgaz este asociat unic.

Conducerea Romgaz cere aprobarea acționarilor, în ședința AGOA programată pentru data de 23 august, pentru bugetul de venituri și cheltuieli consolidat al Grupului Romgaz pe anul 2018, respectiv bugetul rectificat al SNGN Romgaz Mediaș și bugetul Filialei de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești.

Veniturile de exploatare ale Romgaz, în sumă de 4, 74 mii lei, se estimează a fi cu 3,58% peste cele din bugetul aprobat pe anul 2018. Potrivit BVC rectificat, cresc și cheltuielile cu bunuri și servicii, în cuantum de 780.705  mii lei, cu 68,85% față de bugetul aprobat inițial pentru 2018. Potrivit documentului companiei ce urmează a fi prezentat acționarilor, creșterea este influențată de depășirea cantității de gaze naturale achiziționate din import și livrate în trimestrul I, cheltuieli care au generat și depășirea veniturilor, precum și creșterea cheltuielilor cu transportul și distribuția pentru clienții care cer ca aceste servicii să fie contractate de companiei cu unitățile prestatoare.

Conform BVC rectificat, se estimează o creștere de 18,89% a cheltuielilor cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate față de bugetul aprobat, ca urmare a calculării redevenței petroliere cu un preț având ca bază cotația medie din luna anterioară la Central European Gas Hub de la Baumgarten, Austria și majorării prețului mediu de livrare a gazelor naturale care stă la baza calculării impozitului pe venitul suplimentar.

Conducerea Romgaz propune, în proiectul de buget rectificat pe 2018, ca procentul de repartizare a profitului pentru dividende cuvenite acționarilor să fie de 50%, restul de 50% urmând să se aloce surselor proprii de dezvoltare.

În ce privește investițiile, în sumă de 1.500.000 mii lei, acestea sunt sub nivelul aprobat în bugetul inițial, urmare a transferării cheltuielilor cu prospecțiunile seismice, investigații geologice, geochimice și geofizice la cheltuieli de exploatare.

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 501,2 milioane lei, în scădere cu 10,64% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti. Profitul brut a fost, în perioada menţionată, de 597,7 milioane lei, în scădere cu 10,68%. Pentru primele trei luni din 2018, Romgaz şi-a programat investiţii în valoare de 297,5 milioane lei şi a realizat 419,1 milioane lei, cu 40,87% respectiv 121,6 milioane lei mai mult decât nivelul investiţiilor programate.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *