Romgaz împrumută 325 milioane euro de la Raiffeisen Bank pentru a finanța o parte din prețul de achiziție a acțiunilor ExxonMobil

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Romgaz împrumută 325 milioane euro de la Raiffeisen Bank pentru a finanța o parte din prețul de achiziție a acțiunilor ExxonMobil

S.N.G.N. ROMGAZ a semnat astăzi, 30 martie, contractul de împrumut, în valoare de 325 milioane euro, cu Raiffeisen Bank, precum și termenii și condițiile angajante aferente, în vederea acoperirii unei părți din prețul de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile și obligațiile aferente perimetrului Neptun Deep, potrivit unei informări a companiei.

Facilitatea de împrumut în valoare de 325 milioane EUR are o perioadă de scadență de cinci ani și este
corelată cu performanța financiară generală a Romgaz. Facilitatea, în care Raiffeisen Bank acționează
în calitate de creditor, oferă Romgaz finanțarea pentru planul său de dezvoltare a resurselor,
acoperind o parte a prețului de achiziție a tuturor acțiunilor emise de EMEPRL, se precizează într-un comunicat transmis de companie.

Directorul General Aristotel JUDE, a declarat: „Semnarea acestui acord de finanțare este necesar realizării unui obiectiv important asumat în Strategia ROMGAZ de dezvoltare pentru perioada 2021-2030, respectiv pentru finalizarea achiziției acțiunilor EMEPRL care deține 50% din drepturile și obligațiile aferente perimetrului Neptun Deep. Este un prim pas care dovedește determinarea noastră de a menține ROMGAZ drept cel mai important jucător pe piața de gaze din România și a ne poziționa strategic în contextul actual geopolitic. Dezvoltarea și exploatarea, cât mai curând posibil, a zăcămintelor cu potențial comercial din perimetrul Neptun Deep vor asigura adăugarea la producția de gaze naturale a României a unor volume considerabile care vor susține, fără doar și poate, securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale a țării.”

La rândul său, Directorul Economic al Romgaz, Răzvan POPESCU, susține: „Cooperarea cu partenerii financiari vizează asigurarea finanțării competitive a achiziției acțiunilor EMEPRL, obiectiv strategic de investiții ROMGAZ, menit să contribuie în mod real la consolidarea securității energetice. Acest acord constituie prima etapă de finanțare necesară ROMGAZ în contextul proiectului Neptun Deep, urmând ca după finalizarea tranzacției de achiziție a acțiunilor EMEPRL să demarăm formalitățile asigurării viitoarelor finanțări necesare grupului ROMGAZ pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”

„Acordul de finanțare în valoare de 325 milioane euro la care am ajuns cu ROMGAZ este un exemplu
pentru angajamentul nostru de a susține procesul de tranziție spre o economie mai verde, permițând
companiilor să-și implementeze strategiile lor sustenabile,” a spus Cătălin CEPIŞCĂ, Senior Director Raiffeisen Bank. „Tranziția către un sistem energetic cu emisii zero net este posibilă cu campioni
puternici din domeniul energiei, precum ROMGAZ, care asigură de-a lungul procesului siguranța
furnizării în regiune. Suntem încântați să fim principala bancă de finanțare a companiei și considerăm
că această facilitate semnificativă este o indicație clară a sprijinului nostru pentru sectorul energetic”, a
conluzionat acesta.

Încheierea contractului de finanțare a fost facilitată de suportul juridic al firmelor de avocatură Dentons,
reprezentând S.N.G.N. ROMGAZ S.A. și Wolf Theiss, acționând pentru creditorul Raiffeisen Bank.

Acest contract de împrumut bancar a fost semnat ca urmare a obţinerii aprobărilor corporative necesare, respectiv a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor. Conform Hotărârii AGOA nr. 12/10 decembrie 2021, criteriile de acordare a împrumutului sunt:

  • fără garanții;
  • comision de acordare: 0 (zero);
  • comision de neutilizare: 0 (zero);
  • comision de rambursare anticipată: 0 (zero);
  • rata de dobândă pentru utilizare în EUR: EURIBOR 3M plus % marjă pe an (% marja conform celei mai bune oferte in cazul in care se încheie un singur contract de împrumut, sau % marja conform celor mai bune oferte în cazul in care se încheie doua contracte de împrumut);
  • maturitatea creditului: 5 ani de la data tragerii;
  • rambursarea creditului: rate trimestriale egale începând cu primul trimestru după prima tragere din credit;
  • perioada de utilizare: 3 luni de la data semnării contractului de împrumut.

Contractul Romgaz pentru preluarea participației Exxon în perimetrul Nepun Deep va fi supus aprobării acționarilor, într-o ședință programată în luna aprilie, după ce au fost operate unele modificări la clauze, în urma negocieriilor.  Conducerea societăţii estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul II anul curent.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România, a scris ministrul pe facebook.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.