Romgaz își caută Director General. A început selecția în baza OUG 109, dosarele se pot depune până pe 30 august. Cum ar trebui să fie candidatul ideal

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Romgaz își caută Director General. A început selecția în baza OUG 109, dosarele se pot depune până pe 30 august. Cum ar trebui să fie candidatul ideal

Au început căutările pentru Director General la Romgaz, cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România. Anunțul a fost publicat, selecția pentru postul de Director General realizându-se în conformitate cu OUG nr. 109/2011, modificată și aprobată prin Legea nr. 111/2016 privind Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Candidații au la dispoziție o lună pentru depunerea dosarelor, termenul limită fiind 30.08.2018.

Potrivit anunțului, criteriile de eligibilitate care vor sta la baza listei lungi de candidați sunt:

  • absolvent(a) de studii superioare cu diplomă de licență a unei instituții de învățământ superior;
  • minimum 10 ani experiență profesională în domeniul extracției de petrol si gaze sau în domeniul producției de energie;
  • minimum 6 ani experiență în poziții de top-management, din care minim 4 ani în domeniul energetic;
  • minimum 4 ani în funcții de conducere relevante în companii cu cifra de afaceri de minimum 50 milioane euro;
  • cunoștințe solide în domeniul legislației societăților comerciale, financiar – contabile, fiscale, achizițiilor publice, controlului financiar, relațiilor de muncă;
  • experiența dovedita in elaborarea si implementarea de strategii de dezvoltare in afaceri
  • cunoștințe dovedite de guvernanță corporativă;
  • experiența în comunicarea și relația cu stakeholders;
  • comunicare fluentă în limba engleza.

Candidații cu studii post-universitare de tip MBA/EMBA eliberate de instituții de învățământ superior reputate sunt avantajați. Totodată, specializările, certificările profesionale din categoria celor indicate la cerințele obligatorii, altele decât cerința minimală, precum și cunoștințele despre piața de capital, companii listate la bursă, raportări specifice companiilor listate constituie avantaje.

Competențele, trăsăturile comportamentale (reputație personală și profesională,integritate,abilități de comunicare interpersonală) și Declarația de Intenție, aliniată la cerințele scrisorii de așteptări a acționarilor, reprezintă criteriile de selecție a noului Director General al Romgaz.

În procesul de selecție vor fi evaluate competențele candidaților, respectiv cele specifice sectorului, precum și cele profesionale de importanță strategică, respectiv: gândire strategică și previziuni, finanțe si contabilitate, managementul riscurilor și resurselor umane, legislație. Candidații trebuie să aibă și competențe de guvernanță corporativă (guvernanța întreprinderii public, monitorizarea performanței), competențe sociale și personale (luarea deciziilor, relații interpersonale, managementul conflictului) și cunoștințe de limba engleză.

De aproximativ o lună, Romgaz are un Consiliu de Administrație pentru următorii 4 ani. Noii administratori, 7 la număr, au fost numiți de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), aceștia fiind desemnaţi potrivit OUG 109/2011, prin aplicarea votului cumulativ. Câștigătorii unor mandate de 4 ani la conducerea Romgaz sunt: Liviu Nistoran – care probabil va păstra funcția de preşedinte al CA, Adrian Volintiru – director general provizoriu al Romgaz Ramona Ungur – șefa Departamentului Restructurare IMM al Băncii Comerciale Române, membru şi în CA la Electrica şi Oil Terminal Remus Grigorescu – conferenţiar al Universităţii „Constantin Brâncoveanu” în Râmnicu Vâlcea, fost prefect al judeţului Vâlcea Romeo Ciobanu – profesor la Universitatea Tehnică din Iaşi Aristotel Jude – fost secretar de stat la Departamentul pentru Energie Peter A. M. Jensen, propus de BERD.

Misiunea Consiliului de Administrație este să numească, în cel mai scurt timp, directorul general al Romgaz, să elaboreze şi să aprobe planul de administrare, după care acționarii, convocați în AGA, vor aproba indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari.

De la jumătatea lunii iunie, compania Romgaz este condusă  de un director general provizoriu.  Adrian Volintiru îl înlocuiește pe Corin Cindrea, numit director general provizoriu în decembrie 2017. Mandatul lui Volintioru este unul provizoriu, pe 4 luni, până se finalizează procedura de selecție a noului director general.

Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a realizat în primul trimestru al anului un profit net de 501,2 milioane lei, cu 10,6% în scădere faţă de rezultatul net din perioada similară a anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a coborât uşor, cu 1%, până la 1,48 miliarde lei, comparativ cu primele trei luni din 2017.  Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii au fost influenţate de diminuarea cantităţilor de gaze naturale livrate, pe fondul reducerii consumului de gaze naturale la nivel naţional, precum şi ca urmare a reducerii livrări lor de energie electrică, pe fondul unei ierni călduroase, a hidraulicităţii crescute şi a perioadelor cu producţie eoliană, coroborată cu preţurile mici, au precizat reprezentanții companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *