Romgaz, scădere a profitului în prima jumătate a anului

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Romgaz, scădere a profitului în prima jumătate a anului

Romgaz
Pe primele 6 luni ale anului 2015, Romgaz a înregistrat un profit net de 766,6 milioane lei, în scădere cu 12% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile totale au fost mai mari, fiind afectate în principal de ajustarea pentru deprecierea creanţelor în valoare de 185,3 milioane lei, ceea ce a dus la obţinerea profitului net de 766,6 mil.lei, societatea păstrându-şi marjele de profitabilitate extrem de favorabile, se afirmă în Raportul semestrial al companiei.

Performanţele operaţionale şi financiare ale societăţii pe primele 6 luni ale anului 2015 sunt în conformitate cu cele programate în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi veniturile totale, pe fondul îndeplinirii şi chiar al depăşirii valorii totale bugetate a gazelor naturale livrate – în cadrul segmentului principal de activitate al societăţii, susțin reprezentanții Romgaz.

Cifra de afaceri realizată de societate este în linie cu bugetul aprobat, fiind 2,2 miliarde lei în perioada analizată.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii au fost afectate în principal de diminuarea cu circa. 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din ţara noastră.

Romgaz a produs în primul semestru un volum de 2.777 milioane mc gaze naturale, cu 89 milioane mc (3,1%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. Scăderea drastică a cererii în segmentele industriei chimice şi a producţiei de energie electrică, apariţia cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015 – 2016, lipsa de apetit a principalilor “actori” din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a preţului în secţiunea pieţei reglementate, intrarea în insolvenţă a unor clienţi au reprezentat factori determinant, potrivit conducerii companiei.

Prin introducerea în exploatare a descoperirilor Frasin – Gura Humorului şi Caragele producţia de condensat a înregistrat o creştere majoră (155%) în primul semestru al anului 2015, înregistrându-se o producţie de cca. 5.500 tone, se menționează în raport.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *