Romgaz se pregătește de procese grele. Caută avocați externi pentru “un potențial diferend” în urma controlului  Comisiei Europene

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Romgaz se pregătește de procese grele. Caută avocați externi pentru “un potențial diferend” în urma controlului  Comisiei Europene

Într-o acțiune fără precedent în România, inspectorii DG Competition însoțiți de reprezentanți ai Consiliului Concurenței au fost, la începutul lunii iunie, în control la trei dintre marile companii din sectorul gazelor naturale, printre care și Romgaz. Aceștia au investigat potențiale practici anti-competitive în furnizarea și transportul gazelor naturale în România,  legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar împiedica exportul de gaze naturale din România în alte state membre UE. Romgaz a avut parte în 2016 și de un control al Curții de Conturi.

procese

Ca urmare, conducerea companiei dorește să apeleze la serviciile unor avocați externi pentru “diferendul apărut în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi a României în anul 2016, precum și pentru potențialul diferend ce va putea apărea în urma controlului efectuat de inspectorii Comisiei Europene”, după cum se precizează într-un document al companiei.

Pentru achiziționarea de către Romgaz de servicii de consultanță, asistență și de reprezentare juridică externă, de specialitate, după caz, în aceste două problematici, este nevoie de aprobare de la acționari, demers programat pentru AGOA din data de 11 august 2016. Totodată, se va solicita aprobarea mandatării CA Romgaz pentru coordonarea procedurilor de achiziție de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică specializată externă.

Potrivit legislației în vigoare, companiile cu capital majoritar de stat care au angajați juriști proprii nu pot contracta avocați externi decât în situații „temeinic justificate”, în care serviciile juridice necesare acestor companii nu pot fi asigurate corespunzător doar cu personalul propriu de specialitate.

Comisia Europeană a declanșat inspecția inopinată la Petrom, Romgaz și Transgaz în cadrul investigației pe piața transportului și distribuției de gaze naturale, ca urmare a  unei plângeri la adresa firmelor din România care au refuzat sau restricționat exportul de gaze naturale căre alte state membre. Încă nu se cunoaște rezultatul investigaţiei, însă conducerea Romgaz dorește să fie pregătită dacă apare un diferend în urma controlului efectuat de inspectorii Comisiei Europene!

Compania Romgaz se judecă cu Curtea de Conturi și într-un proces mai vechi aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, obiectul litigiului fiind contestarea de către companie a unui raport al Curții de Conturi Sibiu din 2011, care a constatat prejudicii de 102,35 milioane lei prin achiziții publice efectuate la prețuri supraevaluate, dispunând recuperarea acestora.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.