ROMGAZ și SOCAR, nou contract pentru furnizarea de gaze naturale azere în România

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic ROMGAZ și SOCAR, nou contract pentru furnizarea de gaze naturale azere în România


SNGN ROMGAZ SA și SOCAR TRADING, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan,
au semnat, în data de 3 februarie 2023, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Încheierea acestui document juridic reprezintă o continuare și consolidare a bunelor relații de cooperare dintre cele două companii și a relațiilor contractuale care au la bază un acord cadru încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat.

Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantități de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 și va
intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual
încheiat de companii la finele anului trecut. Acest nou aranjament contractual deservește astfel obiectivele
strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și de diversificare a surselor, se precizează într-un comunicat transmis de Romgaz.

Semnarea acestui contract demonstrează încă odată excelenta colaborare dintre SNGN ROMGAZ SA și
compania SOCAR, colaborare inițiată încă la începutul anului trecut și oficializată prin semnarea unui
Memorandum de Înțelegere în luna iunie 2022. Părțile își propun continuarea relațiilor de cooperare atât în ceea ce privește perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piața din România cât și în scopul explorării unor noi posibilități de colaborare în vederea punerii în practică a unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul energetic.

Ministrul Virgil Popescu a anunțat cu o zi înainte că Romgaz și SOCAR, vor semna astăzi, 3 februarie 2023, un nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024 după ce, la începutul lunii ianuarie a acestui an, a demarat exportul de gaze suplimentare către România, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul face parte din delegaţia condusă de preşedintele României, Klaus Iohannis, care s-a întânit joi, în Azerbaidjan, cu preşedintele Republicii, Ilham Aliyev. Întâlnirea vine după ce în luna decembrie, la Bucureşti, a fost semnat Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi a fost evidenţiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră.

„Discuţia de astăzi dintre preşedintele României şi al Republicii Azerbaidjan este o nouă dovadă concretă a maturităţii Parteneriatului Strategic româno-azer şi a capacităţii de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional. Mai mult chiar, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, a demarat, la începutul lunii ianuarie, exportul de gaze suplimentare către România, iar mâine va avea loc semnarea, de către cele două companii naţionale – Romgaz şi Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024”, a scris ministrul Energiei, pe facebook.

Virgil Popescu a anunţat, de asemenea, că vineri va participa la cea de-a noua Reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi la prima întâlnire a Green Energy Advisory Council.

Cooperarea regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt principii cheie care stau la baza cooperării dintre cele două state, dar şi a unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze, a precizat ministrul citat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *