Romgaz va plăti Exxon 1,06 miliarde dolari pentru achiziția participației la Neptun Deep. Acționarii, solicitați să aprobe tranzacția și contractarea de împrumuturi, în valoare de 325 milioane euro, pentru acoperirea unei părți din prețul tranzacției

Publicat pe Categorii Business, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Romgaz va plăti Exxon 1,06 miliarde dolari pentru achiziția participației la Neptun Deep. Acționarii, solicitați să aprobe tranzacția și contractarea de împrumuturi, în valoare de 325 milioane euro, pentru acoperirea unei părți din prețul tranzacției

Romgaz va plăti 1,060 miliarde dolari, preț ce poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari pentru achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep (ajustarea negativă nu este limitată).

Consiliul de Administraţie al S.N.G.N Romgaz a avizat, în şedinţa din data de 02 noiembrie 2021, achiziţia de către societate a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. De asemenea, adiministratorii Romgaz au avizat încheierea contractulului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care urmează a fi încheiat de Romgaz, în calitate de Cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Califar) Limited şi ExxonMobil Exploration and Production Romania (Nard) Limited, în calitate de Vânzători, potrivit unei informări a Romgaz.

Romgaz va semna contractul doar după ce acționarii vor aproba atât tranzacția, cât și contractul, în ședința AGEA convocată la data de 9 decembrie 2021.

Acționarii sunt solicitați să aprobe contractarea de împrumuturi de către Romgaz de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane Euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzacției de achiziție a tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. De asemenea, acționarii vor aproba prelungirea facilității de credit acordată de Banca Comercială Română, către S.N.G.N. Romgaz pentru emiterea de scrisori de garanție bancară până la limita de 350 milioane lei.

La semnarea contractului de vânzare-cumpărare, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor o suma egală cu 106.000.000 USD (o sută şase milioane USD), reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării tranzacţiei, Romgaz va achita suma reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat la semnarea contractului, se specifică în informarea comapniei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.