Romgaz vrea eficienţă energetică la stațiile de comprimare, prin recuperarea energiei din căldura reziduală, provenită din gazele arse şi cele comprimate. Are nevoie de studiu de fezabilitate

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Romgaz vrea eficienţă energetică la stațiile de comprimare, prin recuperarea energiei din căldura reziduală, provenită din gazele arse şi cele comprimate. Are nevoie de studiu de fezabilitate

Ca România să-şi îndeplinească angajamentul privind eficiența energetică, companiile energetice trebuie să investească în tehnologii noi, care să asigure reducerea consumurilor energetice și eliminarea pierderilor energetice.

În acest sens, Romgaz are în plan implementarea în activitatea de comprimare la nivelul companiei a unor tehnologii care să răspundă Planului UE privind eficienţa energetică şi Strategia energetică a României 2020-2030, a PNIESC 2021-2030, cu asigurarea de retehnologizări corespunzătoare în acest domeniu de activitate.

Pentru stabilirea celei mai bune metode şi alegerea celei mai eficiente tehnologii, Romgaz are nevoie de elaborarea unui studiu de fezabilitate privind eficienţa energetică, prin recuperarea energiei din căldura reziduală WHR (Waste Heat Recovery), provenită din gazele arse (SC moto) şi gazele comprimate (SC moto şi electro) la staţii de comprimare ale companiei.

Pentru elaborarea Studiului de fezabilitate, compania Romgaz este dispusă să plătească 39.551,00 lei, iar pentru intocmirea unui Caiet de sarcini circa 14.832,00 lei.

“Pentru exploatarea potenţialului căldurii reziduale din gazele arse (la motoarele cu combustie internă) şi gazele comprimate precum şi a pierderilor de căldură aferente răcirii, studiul trebuie să ia în calcul, ca recuperarea să se facă prin intermediul celor mai bune tehnologii actuale, la un randament şi o eficienţă cât mai ridicată. Stațiile de comprimare gaze reprezintă un potențial foarte mare de recuperare a căldurii reziduale, în prezent neexploatat. Luând în considerare funcționarea reală a stațiilor de comprimare gaze naturale, pe parcursul unui an, cu un grad de utilizare de peste 95% din timp, dat fiind contextul internaţional, european şi naţional în privinţa creşterii eficienţei energetice, trebuie identificate cele mai adecvate tehnologii şi echipamente”, prezintă Romgaz.

În acest context, Romgaz cere ca studiul să investigheze potențialul energetic-economic al aplicării celei mai bune tehnologii existente, în instalațiile tipice de comprimare ale gazelor naturale. Ca aspect pozitiv asupra protecţiei mediului, prin recuperarea energiei din căldura reziduală, se cuantifică energia suplimentară generată, și cantitatea de CO2 evitată.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.