S-a dat startul lucrărilor la Centrala Termoelectrică în Ciclu Combinat de la Iernut. Investiția de la Grupul 5 Rovinari, deblocată

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential S-a dat startul lucrărilor la Centrala Termoelectrică în Ciclu Combinat de la Iernut. Investiția de la Grupul 5 Rovinari, deblocată

Sunt necesare  noi investiții în sectorul de producere a energiei în România, admit la unison autoritățile. Într-un interviu acordat InvesTenergy, Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, a insistat pe necesitatea realizării investiției Grupului 5 de la Rovinari și a investiției în ciclu mixt de la Romgaz.

Veștile sunt bune pentru ambele investiții. “Am deblocat în acest an investiția de la Grupul 5 Rovinari, am finanțat din fonduri proprii începerea lucrărilor și ceea ce este important, au avut loc primele discuții cu Eximbank și răspunsul a fost pozitiv, generat și de conjunctura actuală și de cash-ul CE Oltenia foarte bun. Termenul pentru ca acest grup să fie operațional, discutat și  agreat în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, este 2020”, a precizat Doru Vișan. Investiția totală se ridică la 520 de milioane de lei.

Proiectul “Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze” a intrat în linie dreaptă.

Reprezentanții Romgaz au anunțat începerea lucrărilor din această lună, cu testarea piloților de bază. “În data de 14 martie 2017 a avut loc, la sediul SPEE Iernut, întâlnirea de lansare (kick-off meeting) a Proiectului, între reprezentanții Romgaz şi cei ai Duro Felguera, respectiv Romelectro. Ulterior, s-au desfăşurat o serie de întâlniri între echipa de proiect Romgaz și specialiștii executantului în vederea definitivării proiectului tehnic, acesta urmând a fi avizat în CTE Iernut și CTE Romgaz. Au fost efectuate livrări de subansamble ale echipamentelor. În urma finalizării studiului geotehnic, rezultă necesitatea executării unor piloţi de fundaţie. Începând cu 21 august 2017 executantul îşi propune începerea lucrărilor şi testării piloţilor de probă”, se precizează în Raportul semestrial al Romgaz.

Valoarea investiției de la Iernut se ridică la 269 de milioane de euro. Noua centrală va avea patru grupuri care împreună vor avea o putere instalată de max. 430 MW. Lucrările sunt estimate să se încheie tot în 2020.

Romgaz a semnat Contractul de lucrări nr.13384/31.10.2016 cu Asocierea Duro Felguera SA Gijon, Spania și SC Romelectro SA București, prin care executantul se obligă să execute ”ceea ce presupune realizarea proiectului “la cheie” respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune. Echipamentele principale și ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcții -montaj, de partea de inginerie de detaliu și livrarea echipamentelor auxiliare. Directorul general al Grupului Romelectro, Cristian Secoşan, referindu-se la cel mai important în producerea energiei derulat de o companie de stat în ultimii 10 ani: „Demonstrăm, încă o dată, că firmele românești au capacitatea de a se implica în programe complexe, cu participare internațională, unde își pot valorifica nivelul ridicat de expertiză şi competitivitate. Alături de partenerii noştri, Duro Felguera, vom construi la Iernut cel mai nou şi mai modern grup de producere a energiei pe gaze naturale din România, în ciclu combinat. Astfel, Transilvania, o zonă mai săracă în producerea de energie va avea un producător nou, care va asigura energia electrică în zonă, la parametri superiori de eficiență și siguranță şi cu respectarea cerințelor de mediu”.

Proiectul, unul dintre puținele care au fost aprobate în cadrul Planului Național de Investiții va primi o finanțare de 25% din partea statului. Romgaz a preluat termocentrala în 2013 de la Elcen în contul unei datorii de peste 650 de milioane de lei.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *