S-a lansat proiectul pilot ”Alba Iulia Smart City 2018”

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic S-a lansat proiectul pilot ”Alba Iulia Smart City 2018”

Proiectul pilot ”Alba Iulia Smart City 2018”a fost lansat, astăzi, la Alba Iulia, în prezența ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu. Totodată, MCSI a lansat spre consultare publică Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităților și un compendiu de bune practici internaținale, soluții și tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne și cu administrații publice transparente, care să guverneze împreună cu cetățeanul.

60b0b2df-8a61-43b4-be61-71f97c529530

”Un Oraș inteligent înseamnă un oraș mai inclusiv și care creează oportunități egale pentru toți. Smart City este mai degrabă un proces continuu care se va desfășura pentru cetățean și împreună cu acesta și care își propune să transforme fiecare oraș într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat din toate punctele de vedere”, a susținut ministrul Delia Popescu.

Proiectul pilot de la Alba Iulia reprezintă doar un model de operaționalizare a implementării conceptului Smart City. Pentru realizarea sa, MCSI a derulat un proces de consultare publică, în cadrul căruia au fost puse față în față nevoile comunității, identificate la nivelul administrației, cu soluțiile inteligente, propuse de către industria de profil.

”În acest fel au fost create premisele de bază ale Proiectului care își propune implementarea de tehnologii smart precum: colectarea inteligentă a deșeurilor, transportul public inteligent, interacțiunea deschisă și transparentă a administrației publice locale cu cetățenii săi, promovarea zonelor turistice locale și regionale, monitorizarea traficului rutier prin drone, parcări inteligente, sisteme eficiente smart de furnizare a energiei electrice, sisteme inovatoare de măsurare și monitorizare meteo, servicii digitale de eSănătate pentru diferite categorii de cetățeni”, a subliniat ministrul Delia Popescu.

Prezent la eveniment, primarul Mircea Hava a precizat că Municipiul Alba Iulia a reușit să devină „primul server” din viitoarea rețea de orașe inteligente din România.

Potrivit unui comunicat transmis de MCSI, conceptul „Smart City” merge dincolo de relaționarea dintre cetățeni și furnizorii de servicii publice și oferă instrumentele ce încurajează cetățenii să fie mai activi și mai participativi în viața comunității. Pe plan mondial se folosesc diferite soluţii de organizare şi management a oraşelor. Aceste soluţii aduc un aport important calităţii vieţii, ele conducând la o organizare eficientă şi la un mod de convieţuire mai uşor şi mai sigur.

La ora actuală, în lume, se utilizează diferite tehnologii care răspund mai mult sau mai puţin nevoilor cetăţenilor. Tocmai din acest motiv, MCSI și-a propus o abordare prietenoasă a deprinderii și identificării celor mai simple modalități de implementare a conceptului.

MCSI, prin acțiunile sale, și-a propus să accelereze procesul de implementare a soluțiilor inteligente în domeniile considerate de bază la nivelul comunităților, prin încurajarea dialogului și a colaborării între administrația publică și industria de profil.

Totodată, ministrul Delia Popescu, a răspuns la solicitarea reprezentanților companiilor private, care au solicitat extinderea facilităților ghiseul.ro și pentru persoanele juridice: ”În momentul de față, suntem în discuții cu Ministerul Finanțelor pentru a finaliza un proiect de plată online și pentru persoanele juridice. Am convingerea că vom rezolva această problemă importantă în cel mai scurt timp”, a anunțat ministrul MCSI.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *