Autor: Dumitru Chisăliță, Expert Judiciar Petrol și Gaze
Drumul energetic al României, în perspectiva anilor 2035-2050 , prin prisma faptelor din trecut, este unul sumbru. Vorbim de 15 ani de securitate, dezvoltare, suportabilitate, mediu, schimbări climatice, cuvinte folosite atât de des și în același timp atât de ușor, aproape în permanență lipsind și faptele care să le susțină. Dar și mai important este că lipsește cercetarea greșelilor înfăptuite, recunoașterea erorilor și cel mai important învățarea unor lecții.
România are nevoie mai mult decât orice de implementarea unui nou concept – cel de Energie Inteligentă. Definiția pe care am dat-o acestui concept este o modalitate de a asigura comunității utilitățile energetice, fezabile în obținere și livrare, sustenabile în societate, sigure în utilizare și predictibile în abordare.
În fapt Energia Inteligentă sumarizează: creșterea și maximizarea eficienței energetice, managementul energetic, rețele de distribuție inteligentă, contorizare inteligentă, reducerea sărăciei energetice, diseminarea și educația consumatorilor, valorificarea extrinsecă a resurselor energetice, exploatarea valorii adăugate a sistemelor actuale energetice, toate abordate din prisma cercetării și inovării sinergice – tehnică, economică, comercială, juridică, politică, socială și ecologică.
Crezul meu este că România se poate alimenta în proporție de peste 60% din “venitul nostru curent de energie” (energia primită constant de la soare, vânt, ape, pământ etc.) și să completăm parțial din “capitalul nostru de energie” (depozitele de energie formate în scoarța terestră din forme de viață pe care soarele, aerul, apa, pământul etc. le-a hrănit cu milioane de ani în urmă).
Aplicarea conceptului de Energie Inteligentă ar permite României ca în anul 2035 să:
- asigure 30% din consumul de energie în transport bazându-se pe surse electrice, GNCV, hidrogen și biocombustibili;
- reducerea cu 15% a consumului de energie în energetica urbană și producerea a 20% din energia necesară în România din resurse regenerabile locale, prin:
- dezvoltarea producerii de energie regenerabilă la nivel local,
- folosirea deșeurilor vegetale, a gunoaielor menajere pentru producerea de energie termică și electrică,
- producerea de biogaz în toate stațiile de epurare,
- folosirea locală a gazelor de joasă presiune,
- producerea de gaz manufacturat,
- extragerea şi utilizarea energiei termice si cinetice a fluidelor care circulă prin conducte sau canale urbane,
- dezvoltarea de imobile zero-energetic,
- dezvoltarea de microsisteme de co și trigenerare la nivelul imobilelor și cartierelor;
- recuperarea energiei secundare din procesele existente care ar permite obținerea unei resurse energetice de cca. 4% din consumul de energie;
- eficiența energetică la consumatori (alții decât consumatorii casnici și comerciali) care ar permite obținerea unei resurse energetice de cca. 5% din consumul de energie;
- autogesiunea și reducerea fluctuațiilor de consum și a dezechilibrelor prin stocare a energiei (celule cu hidrogen și pile de combustie, baterii, microsisteme de generare a energiei electrice cu acumulare prin pompaj, GNC) care ar permite obținerea unei resurse energetice de cca. 10%;
- creșterea gradului de recuperare a resurselor;
- explorarea resurselor neconvenționale.