- Bogdan Stănescu: SAPE susține, în continuare, cu tărie, proiectul Tarnița – Lăpuștești. Este evidentă necesitatea construirii acestei hidrocentrale!
Comisia de evaluare din cadrul SAPE a respins ambele oferte depuse pentru realizarea ”Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnicoeconomică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulareprin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, anunță Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie. Raportul de evaluare a fost publicat în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice (SICAP).

SAPE a lansat în luna octombrie 2023 prima procedură de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate a hidrocentralei Tarnița, pentru care și-au manifestat, inițial, interesul 16 ofertanți. Licitația a fost anulată automat, la sfârșitul anului trecut, de către SICAP, deoarece, potrivit unui anunț postat pe platformă, ”la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronică, după caz”. Respectând reglementările în vigoare, SAPE a reluat licitația, la mijlocul lunii ianuarie 2024. După mai multe cereri de amânare venite din partea posibililor ofertanți, la mijlocul lunii iunie, la termenul limită, au fost depuse două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate.
Comisia de evaluare, din care fac parte specialiști în achiziții publice, drept și economie din cadrul SAPE, dar și experți din domeniul hidroenergetic, angajați special de către companie pentru această licitație, au analizat ofertele depuse, cu rigurozitatea impusă de legislație și de importanța obiectivului de investiții, având în vedere complexitatea proiectului și a documentației tehnice. În urma evaluărilor, ambele oferte au fost respinse, nefiind conforme cu cerințele caietului de sarcini, în condițiile în care, la reluarea licitației, acesta a fost modificat și adaptat pentru a fi mai accesibil și flexibil, se precizează într-un comunicat transmis de SAPE.
În continuare, SAPE precizează că susține cu tărie proiectul hidroenergetic Tarnița – Lăpuștești, considerându-l o necesitate și o oportunitate strategică pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc, precum și pentru companie. Acest proiect are potențialul de a contribui semnificativ la securitatea energetică atât a țării, cât și a întregii regiuni precum și la sustenabilitatea resurselor noastre.
”Din păcate, ofertele depuse nu au răspuns solicitărilor experților ce au întocmit caietul de sarcini. În plus, nici legislația, în special cea privind condiționalitățile de mediu, nu este atrăgătoare pentru astfel de proiecte complexe. Nu ne-a ajutat cadrul legislativ și nu a fost o voință clară, fermă și asumată într-un act normativ, respectiv să fie declarat un proiect strategic, de importanță națională, ceea ce, în opinia noastră, a reprezentat, probabil, cauza principala pentru care a fost depus un număr atât de mic de oferte, deși interesul inițial a fost foarte mare. Deși nu sunt mulți cei care cred în eficiența acestui proiect, eu mă număr printre cei care cred că este un proiect strategic, pe care trebuie să îl avem în România!
SAPE susține, în continuare, cu tărie, proiectul hidroenergetic Tarnița – Lăpuștești, pentru că îl consideră o necesitate pentru sistemul energetic național, pentru securitatea energetică a țării, dar și a întregii regiuni! Construirea și funcționarea hidrocentrale are numeroase avantaje: îmbunătățește regimul de funcționare a centralei atomoelectrice de la Cernavodă, mai ales în perspectiva construirii Unităților 3 și 4, dar și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină; participă la reglajul frecvență – putere; asigură rezervaterțiară rapidă; asigură rezerva de avarie de scurtă durată; asigură condiții optime pentru funcționarea centralelor electrice intermitente regenerabile; furnizează putere reactivă și funcționarea în regim compensator, asigurând respectarea standardelor de calitate a energiei electrice; îmbunătățește participarea SEN la piața unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranță pe ansamblul SEN și creșteposibilitatea exploatării SEN în condiții tehnice și economice superioare. Este evidentă necesitatea construirii acestei hidrocentrale!”, a declarat dl Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.