Scăderile de tarife la Transelectrica, operaționale de la 1 iulie. Tariful pentru transportul energiei – mai mic cu 9,8%,  pentru servicii de sistem – cu 14,5% și servicii de sistem tehnologice – cu 18,9%

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Scăderile de tarife la Transelectrica, operaționale de la 1 iulie. Tariful pentru transportul energiei – mai mic cu 9,8%,  pentru servicii de sistem – cu 14,5% și servicii de sistem tehnologice – cu 18,9%

Începând cu 1 iulie, vor fi operaționale noile tarife reglementate, mai mici, aferente serviciului de transport al energiei electrice și a serviciilor de sistem. Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. informează publicul investitor că  Ordinul ANRE nr. 48/2017 privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a tarifului pentru serviciul de sistem, a tarifelor zonale aferente serviciului de transport și a prețului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Companie, a fost publicat în Monitorul Oficial 489/28.06.2017.

Prin urmare, tariful mediu pentru transportul energiei scade cu 9,8%, tariful pentru servicii de sistem funcționale va fi mai mic cu 14,5%, iar tariful de servicii de sistem tehnologice scade cu 18,9%.

În raportul transmis de Transelectrica Bursei de Valori București, scăderea tarifului de transport al energiei electrice este explicată de reprezentanții companiei prin corecţiile negative aplicate pentru compensarea diferenţelor între valorile prognozate utilizate în calculul tarifului în anii tarifari precedenţi şi valorile efective înregistrate. ”Contribuţia corecţiilor ex-post la scăderea tarifului nou aprobat faţă de tariful aflat în vigoare este de -5,6%. Astfel, s-au aplicat corecţii finale pentru perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016 şi corecţii preliminare pentru 1 iulie 2016 – 30 iunie 2017”, se precizează în informarea companiei. Al doilea factor care a generat această scădere este cantitatea de energie electrică tarifabilă la extracţia din reţele, care a fost majorată de la 52 TWh la 54 TWh. Contribuţia modificării cantităţii tarifabile la scăderea tarifului nou aprobat faţă de tariful în vigoare este de -3,7%.

Scăderea tarifului de servicii de sistem funcţionale cu 14,5%, la 1,11 lei/MWh, a fost determinată de: corecţia ex-post negativă inclusă în noul tarif, care a fost mai mare faţă de corecţia negativă aplicată în tariful anului precedent, dar şi de prognoza anuală de costuri recunoscute în noul tarif aprobat, care este mai mică decât prognoza anuală de costuri inclusă în tariful anului în curs. În plus, cantitatea de energie electrică tarifabilă la extracţia din reţele a fost majorată de la 52 TWh la 54 TWh.

Tariful de servicii de sistem tehnologice va scădea cu 18,9%, ca urmare a corecţiei ex-post negativă inclusă în noul tarif aprobat, stabilită conform metodologiei aplicabile pentru compensarea parţială (în proporţie de 80%) a profitului estimat a se acumula până la 30 iunie 2017.

Cauzele scăderii tarifelor, prezentate de ANRE

Potrivit reprezentanților ANRE, această evoluție a tarifelor a rezultat ca urmare a creșterii consumului de energie electrică în anii 2015 și 2016, inclusiv a exportului, a reducerii prețului de achiziție a energiei electrice necesare pentru acoperirea CPT în RET față de prețul prognozat, a reducerii prețurilor de furnizare a STS achiziționate în sistem concurențial, precum și ca rezultat al reducerii semnificative a inflației realizate în anul 2016 și 2017 față de prognozele anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză, utilizate la proiectarea tarifelor. O altă cauză a scăderii tarifelor este nivelul scăzut al investițiilor realizate de OTS, atât pentru serviciul de transport al energiei electrice cât și pentru serviciul de sistem, ceea ce a condus la corecții semnificative ale veniturilor reglementate, prin reducerea costurilor aferente investițiilor nerealizate, acordate ex-ante, potrivit ANRE.

Urmare a reducerilor propuse de ANRE, se apreciază că impactul global al aplicării de la data de 1 iulie 2017 a noilor tarife propuse spre aprobare (inclusiv a noilor componente unice la nivel național TG și TL) va fi acela de reducere a prețurilor energiei electrice la clienții finali, cu cca. 1 %, asigurând în același timp recuperarea integrală a costurilor justificate ale OTS cu prestarea celor două servicii. Referitor la recunoașterea unor costuri din creanțe nerecuperate solicitată de OTS, în valoare de 1.856.416 lei pentru serviciul de transport și 4.359.798 lei pentru serviciul de sistem, acestea nu au fost recunoscute, urmând a se analiza posibilitatea de încadrare a acerstora în cadrul costurilor justificate, pe baza unor date, informații și documente pe care OTS urmează să le depună suplimentar, la solicitarea ANRE, până la sfârșitul periodei a treia de reglementare.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *