Schema de sprijin pentru marii consumatori de energie, operațională în curând. O nouă OUG după autorizarea CE. Ministrul Virgil Popescu: Urmează să publicăm caietul de sarcini şi ghidul solicitantului, după care va demara procedura de oferire a acestui ajutor de stat

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie
Prima Pagina Energie Electrica si termica Schema de sprijin pentru marii consumatori de energie, operațională în curând. O nouă OUG după autorizarea CE. Ministrul Virgil Popescu: Urmează să publicăm caietul de sarcini şi ghidul solicitantului, după care va demara procedura de oferire a acestui ajutor de stat

După 5 luni, Guvernul a aprobat o nouă ordonanţă de urgenţă cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie. Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a explicat, după ședința de guvern, că schema de stat propusă în decembrie 2019 a fost aprobată de Comisia Europeană în data de 08.05.2020 și a fost transpusă, din nou, în ordonanţă de urgenţă în legislaţie.

Ca urmare a îndeplinirii procedurii de notificare și analizării de către Comisie a măsurii aprobată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 81/2019, schema de ajutor de stat a fost autorizată de forul comunitar în data de 08.05.2020. Totodată, ulterior autorizării schemei de ajutor de stat de către CE a fost necesară modificarea OUG nr. 81/2019, astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanță cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final, explică Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri într-un comunicat.

“Va deveni curând operațională o schemă de ajutor de stat pentru care am primit susținerea Comisiei Europene, în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea practic a prețului la energie electrică, prin diminuarea  cuantumului certificatelor de CO² cu până la 20%”, a precizat, în urmă cu două săptămâni, premierul Ludovic Orban.

Ministrul Virgil Popescu a informat, după ședința de guvern, că urmează să fie publicat caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordin al ministrului în termen de două zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei. După care va demara procedura de oferire a acestui ajutor de stat, a precizat  Popescu. Se susțin astfel 15 ramuri din industrie.

“Astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie. Este vorba de modificarea ordonanţei 81 aprobată anul trecut în decembrie. O ordonanţă care permitea susţinerea a 15 ramuri din industrie. Repet, deci producătorii români care au angajaţi direct şi indirect peste 100.000 de salariaţi, unde exista un risc foarte mare de relocare. Vă reamintesc, şi nu vreau să se uite acest lucru, că prin Ordonanţa 114 guvernul PSD practic a aruncat în aer piaţa de energie electrică şi gaze naturale, iar preţul energiei electrice a crescut foarte mult, scăzând puternic competitivitatea industriei româneşti. Companii mari precum Sidex Galaţi, Alro Slatina şi mulţi alţii s-au trezit puşi în imposibilitatea de a mai face faţă presiunii preţului energiei electric”, a afirmat ministrul Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea și completarea OUG  a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice. Schema de ajutor de stat a fost autorizată de către Comisia Europeană,

Aprobarea acestei ordonanțe vine în contextul în care, de la instituirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, consumatorii finali de energie electrică din România s-au confruntat cu costuri în creștere ale consumului de energie electrică cauzat de transferul costului dioxidului de carbon în prețul electricității. Consecințele acestor creșteri ale costurilor au fost resimțite în special de consumatorii industriali energointensivi, cărora le-a fost periclitată în mod semnificativ competitivitatea pe piața internă europeană și le-a fost afectată poziția pe piața concurențială mondială, riscul iminent fiind relocarea acestora, se precizează într-un comunicat al MEEMA.

Conform prevederilor Directivei UE 2018/410 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu și a Deciziei (UE) 2015/1814 (Directiva EU ETS), statele membre pot utiliza o parte din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite statelor membre. Astfel, Comisia Europeană a recunoscut impactul pe care emisiile indirecte îl au asupra prețului energiei și asupra competitivității industriei energointensive din Europa, sens în care a permis statelor membre să ofere compensații pentru emisiile indirecte și această compensare este deja aplicată de peste 10 state membre.

La nivelul României, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră într-un mod eficient din punct de vedere economic, dar și pentru creșterea nivelului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât să contribuie la obținerea unor niveluri de reducere considerate necesare din punct de vedere științific pentru a evita schimbări climatice periculoase. Astfel, se implementează și la nivelul României o schemă de ajutor de stat sub formă de subvenție directă, pentru consumatorii electro-intensivi pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze, transferate în prețul electricității, după modelul aplicat în alte State Membre, afirmă MEEMA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *