Schimbare de reguli pe piaţa de echilibrare. Participanţii, taxaţi pentru dezechilibrul de la notificare

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Energie Electrica si termica Schimbare de reguli pe piaţa de echilibrare. Participanţii, taxaţi pentru dezechilibrul de la notificare

Evoluţiile în sistemul energetic, experienţa acumulată în operarea Pieţei de Echilibrare, precum şi solicitările participanţilor la piaţă determină Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să revizuiască regulile pieţei de echilibrare referitoare la calculul penalităţii în caz de livrare parţială a energiei de echilibrare, taxa pentru dezechilibrul de la notificare, redistribuirea costurilor şi veniturilor suplimentare.

Documentul de discuţie de modificare a unor reguli privind piaţa de echilibrare a fost publicat încă din data de 7 aprilie 2015, urmare a observaţiilor primite şi a analizei simulărilor efectuate, ANRE operând noi modificări, după cum urmează:

– a fost modificat modul de redistribuire a costului suplimentar respectiv a venitului suplimentar provenit din echilibrarea sistemului prin alocarea fiecărei părţi responsabile cu echilibrarea (PRE) a unei cote, pe baza aportului la dezechilibrul sistemului din fiecare interval de dispecerizare, recompensând pe cei care au contribuit la echilibrarea sistemului;

– în scopul stimulării participanţilor la piaţă de a notifica programul de producţie real şi a contracta corespunzator energia, a fost limitată aplicarea dispoziţiilor de dispecer. În acest fel, notificarea unei variaţii de putere care depaşeşte posibilităţile de realizare a acesteia este penalizată atât prin dezechilibrul de la notificare cât şi prin preţul pieţei de echilibrare;

– a fost introdusă posibilitatea translatării ofertei la creştere de putere şi introducerea ofertei la reducere de putere .

– penalitatea specifică pentru nelivrarea energiei de echilibrare să ia în considerare diferenţa dintre preţul maxim din intervalul de dispecerizare şi preţul din ofertă. Analiza efectuată a arătat că există posibilitatea ca un participant a cărui ofertă este apropiată de preţul maxim al intervalului de dispecerizare şi mai mare decât preţul la deficit să înregistreze un câstig nejustificat.

ANRE menţionează că plata energiei de echilibrare contractate şi aplicarea penalităţii pentru nelivrarea acesteia conduc la scăderea preţului de deficit şi creşterea preţului de excedent în intervalele de dispecerizare respective.

Taxa pentru dezechilibrul de la notificare, cu valoare unitară mică, se aplică la cantitatea notificată fără dispoziţie de dispecer. Scopul acestei taxe este de a responsabiliza participanţii la piaţa de echilibrare în contractarea şi notificarea corectă înaintea intervalului de dispecerizare a producţiei pe care o pot realiza şi va avea ca efect direct reducerea costurilor suplimentare înregistrate în prezent pe piaţa de
echilibrare, se precizează în nota ANRE.

Reprezentanţii Autorităţii au realizat o analiză de impact şi au efectuat simulări urmare a modificării regulilor pe piaţa de echilibrare, cu următoarele concluzii:

– reducerea dezechilibrelor SEN prin stimularea producătorilor deţinători de UD să respecte programul de funcţionare;
– reducerea costurilor suplimentare înregistrate în prezent în piaţa de echilibrare (în v1, în luna decembrie s-a trecut de la costuri suplimentare de peste un milion lei la venituri suplimentare de peste 8 milioane lei respectiv de cca. 3 milioane lei în v4 şi cca. 2 mii lei in v5);
– redistribuirea echitabilă a costurilor/veniturilor suplimentare astfel încât să reflecte corect aportul fiecărei PRE la dezechilibrul/echilibrul sistemului din fiecare interval de dispecerizare.
– tratarea dispoziţiei de dispecer, similar obligaţiilor cotractuale asumate în celelalte componente de piaţă, ca fiind obligaţie contractuală şi plata integrală a cantităţii de energie contractată.
– creşterea preţului mediu de excedent şi scăderea preţului mediu de deficit în piaţa de echilibrare în urma penalizării livrării parţiale a energiei de echilibrare din dispoziţia de dispecer.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *