Schimbare la șefia ANRM. Daniel Grigoroiu-Norocel îl înlocuieşte pe Nicolae Turdean

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Schimbare la șefia ANRM. Daniel Grigoroiu-Norocel îl înlocuieşte pe Nicolae Turdean

Premierul Cîțu l-a numit pe Daniel Grigoroiu-Norocel în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în locul lui Nicolae Turdean.

Grigoroiu-Norocel a condus, timp de 4 ani, compania Romtehnica și, în 2020, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS). Potrivit Profit.ro, a fost consilier al premierilor Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc, fost consilier la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF), Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP). În 2019, a ocupat aceeași poziție, de consilier, la cabinetul președintelui Curții de Conturi.

Ieri, fostul președinte al ANRM, Nicolae Turdean, a transmis următorul mesaj pe facebook:

“Desi nu se obisnuieste, simt nevoia unui bilant scurt a celor 17 luni de activitate de cand am fost numit presedinte al ANRM.

Am avut si bucurii dar si nemultumiri. Nemultumiri costatand ca agentia a fost redusa in decursul anilor la statutul de institutie anexa. Actor dublura in piesa “inchiderea mineritului romanesc”. Mana cu care pe tacute, departe de luminile rampei, s-au creat adevarate monopoluri in ceea ce a mai ramas din activitatea miniera. Agentia a devenit treptat prost platita si mentinuta cu o organigrama subdimensionata fata de adevaratele ei nevoi. Incet, incet, toate guvernarile au redus schema de personal si nivelul de salarizare al acestuia. Nimic nu s-a mai putut pentru aceasta institutie. Am trait vremurile cand agentia avea un cuvant greu de spus si si-l spunea tare si raspicat.

Bucuria cea mai mare am simtit-o cand mi-am regasit fostii colegi din agentie care m-au primit cu speranta ca in sfarsit se va schimba ceva. Prima mea grija a fost sa nu-i dezamagesc, sa fiu cel putin la nivelul asteptarilor lor. Toate eforturile noastre s-au indreaptat spre schimbarea perceptiei generale asupra noastra, spre reasezarea lucrurilor in fagasul normalitatii.

Sigur ca am deranjat unele gasti care monopolizasera tot. Sigur ca acestia s-au lansat in cele mai suburbane atacuri impotriva noastra si a mea.

Am reusit modificarea Legii Minelor in sensul legiferarii posibilitatii de deblocare a activitatilor in zonele inchise, desecretizarea partiala, debirocratizarea aprobarii licentelor pentru materialele de constructie si apele minerale, etc. S-au reactualizat normele si instructiunile ramase intepenite la nivelul anilor 2000 – 2005.

Urma si sper ca se va materializa reorganizarea totala a agentiei si transformarea ei in autoritate de reglementare, recunosc, o masura cam indrazneata care sperie. Adio presiuni, adio monopol, adio favoritisme,etc.

Cred ca a venit momentul ca ANRM sa iasa din nou la rampa si sa-si indeplineasca rolul de adevarat de administrator al resurselor minerale ale Romaniei, transparent si sustenabil, in interesul tuturor.

Cu sentimentul datoriei partial indeplinite, va multumesc tuturor pentru intelegere si mai ales rabdare!”


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *