Schimbări în Consiliul Consultativ al ANRE. Deși legea nu permite, premierul Tudose a numit „sfătuitor” de la CE Oltenia! AFEER și CNR-CME nu mai au reprezentanți

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Schimbări în Consiliul Consultativ al ANRE. Deși legea nu permite, premierul Tudose a numit „sfătuitor” de la CE Oltenia! AFEER și CNR-CME nu mai au reprezentanți

La scurt timp după instalarea noii conduceri, la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE au loc noi schimbări. De data aceasta, în Consiliul Consultativ. Premierul Mihai Tudose a decis să înlocuiască 5 din cei 13 membri, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial la finele săptămânii trecute.

Noii membri ai Consiliului Consultativ sunt: Victor Florescu, propus de Blocul Național Sindical, Eugen Luha – din partea Federației Sindicatelor Gaz – România, Gheorghe Beușteanu – reprezentant al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Ilie Ionel – din partea societății Complexul Energetic Oltenia și Vasile Cazan – Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori – Convenția Conrom. Decizia privind schimbările operate vine ca urmare a unor propuneri, ce au fost adresate și fostului premier, din partea unor asociații, sindicate, dar și a unei companii.

Pentru a se face loc noilor sfătuitori, s-a renunțat la Ion Lungu – președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER și Ioan Ignat  – reprezentant al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). Interesant este că cele două organizații cu expertiză în domeniul energetic nu se mai regăsesc, cu reprezentanți, în Consiliul Consultativ al ANRE. Practic, se încalcă Legea 160, organizațiile profesionale nemaiavând reprezentanți în Consiliu, așa cum se prevede în mod explicit. În schimb, primul ministru a acceptat propunerea venită din partea unei companii energetice, fapt ce trezește nemulțumiri din partea celorlați participanți la piață. “Reprezentantul CEO este un specialist în domeniul energetic, fără îndoială.  Însă reprezintă o companie ce activează în domeniu și în calitate de membru în Consiliul Consultativ are acces la informații privind prețuri, reglementări. Este concurență neloială”, susțin participanți la piață care au dorit să-și păstreze anonimatul. Au mai fost înlocuiți Petrică Prohib de la Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate – Univers, Costel Stanciu de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România. Beușteanu a rămas pe poziție, doar că a schimbat organizația pe care o reprezintă.

Potrivit Legii 160, articolul 6, Comitetul de Reglementare al ANRE este asistat de un Consiliu Consultativ format din 13 membri, numiți prin decizie a primului-ministru, din care: 2 membri din partea direcției de specialitate din ministerul de resort, 2 membri din partea asociațiilor patronale din sectorul energie, petrol, gaze naturale și minerit energetic, 2 membri din partea organizațiilor sindicale, un membru din partea asociațiilor din administrația publică locală, 2 membri din  partea organizațiilor profesionale, 2 membri din partea asociațiilor consumatorilor, un membru din  partea Consiliului Concurenței și unul din  partea ANPC.

Se poate remarca că în legislație nu este specificat membru în Consiliul Consulativ din partea unei companii din sectorul energetic și că cele două poziții de membri (8 și 9) din partea organizațiilor profesionale sunt ocupate acum de reprezentanți ai unei asociații patronale și a unei companii!

Consiliul Consultativ asigură armonizarea intereselor operatorilor economici din sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale cu cele ale consumatorilor, evaluează impactul reglementărilor ANRE și face propuneri de îmbunătățire a acestora.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *