Schimbări în topul furnizorilor de energie pe piața concurențială: Getica95Com și Tinmar, ocupantele locurilor 4 și 6, câștigă teren în fața furnizorilor de ultimă instanță E.ON Energie Romania și CEZ Vânzare

Publicat pe Categorii Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Schimbări în topul furnizorilor de energie pe piața concurențială: Getica95Com și Tinmar, ocupantele locurilor 4 și 6, câștigă teren în fața furnizorilor de ultimă instanță E.ON Energie Romania și CEZ Vânzare
  • Electrica Furnizare și companiile Enel își păstrează pozițiile de top

Într-un an plin de provocări pe fondul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și schimbărilor majore pe piața energiei, furnizorii de energie “se luptă” pentru păstrarea clienților în portofolii și să-și mențină astfel cota de piață. Competiția este în continuare acerbă în zona de furnizare, unii dintre furnizori reușind chiar să crească numărul clienților în această perioadă mai dificilă. Pentru a ține pasul cu noua situație dată de pandemie și permanenta expansiune a pieţei de energie, furnizorii trebuie să se reinventeze în permanență, focalizându-și atenţia, în principal, pe consumatori.

Urmărim rapoartele lunare ale ANRE de monitorizare a pieței de energie și remarcăm schimbări de la o lună la altă pe segmentul de furnizare în ce  privește cota de piață. Marile companii, cu statut de Furnizori de Ultimă Instanță – Electrica Furnizare și societățile Enel – rămân ocupantele primelor locuri în topul furnizorilor de energie pe piața concurențială, reușind să-și păstreze portofoliile de clienți. Sunt însă furnizori privați care au o evoluție spectaculoasă și au câștigat teren –  Getica95Com și Tinmar, poziționându-se în top înaintea E.On Energie Romania și CEZ Vânzare.

Potrivit raportului ANRE privind rezultatele monitorizării pieței de energie electrică în luna martie 2020, Electrica Furnizare își păstrează primul loc în clasament, cu o cotă de piață de 11.64% în luna martie față de 12.41%  în ianuarie 2020. “Pe segmentul de electricitate, avem cea mai mare cotă de piață, suntem în pole-position. Criza Covid este o mare provocare, am făcut și continuăm să facem față. Suntem preocupați să implementăm sisteme digitale în cadrul grupului”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica, la o conferință de specialitate.

ENEL, prin companiile sale de furnizare a energiei electrice – ENEL Energie și ENEL Energie Muntenia, sunt – în continuare – ocupantele locurilor 2 și 3 în top, cu 9.70% , respectiv, 8.86%. În  total, o cotă de piață de  18.56% în martie 2020 față de 19.09% în ianuarie 2020. Din momentul liberalizării pieței, Enel s-a remarcat printr-o campanie susținută, pe care o continuă, de atragere a clienților pe piața concurențială, prin derularea unor campanii personalizate.

O evoluție spectaculoasă are Getica95Com, un furnizor cu capital românesc foarte activ în piața de furnizare. De la o cotă de piață  de 5.41% în ianuarie 2019, Getica95com avea în martie 2020, potrivit raportului ANRE, o cotă de 7.79%, societatea fiind ocupanta locului 4 în clasament, înaintea furnizorului de ultimă instanță E.ON Energie Romania care se prezintă cu o cotă de 7.62%.

Getica 95 Com, deţinută integral de Viorel Tudose, a fost înfiinţată în 1995, iniţial ca operator pe piaţa de cereale, ulterior extinzându-se şi către domeniul îngrăşămintelor chimice şi al energiei – combustibili, gaze naturale şi energie electrică. Activează pe piaţa de energie electrică din anul 2010, iar pe piaţa gazelor naturale din 2012. Avantajul clienților și al potențialilor clienți, în relația comercială cu societatea noastra, ține în primul rând de nivelul prețului oferit, în sensul că promovăm un preț competitiv, dar și de posibilitatea certă de a negocia orice clauză contractuală, se precizează într-o prezentare a societății, de pe site.

Un alt furnizor activ este Tinmar Energy, parte a grupului Tinmar, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, care se poziționează pe locul 7 cu o cotă de piață de 6.90% în luna martie, fiind înaintea FUI CEZ Vânzare, ce are o cotă de 6.71%.

Urmează în clasament MET România Energy cu 4.77%, Alro cu 3.99%, Engie România – 3.86%, OMV Petrom – 3.13%. Hidroelectrica se prezintă cu o cotă de 1,27% în martie 2020.

Remarcăm prezența în clasament a mai multor furnizori privați, care se străduiesc să-și mențină și pe cât posibil săcrească cota de piață: Renovatio Trading – 2,72%, Alpha Wind – 2,20%, Electrificare CFR – 1,72%, EFT Furnizare – 1,68%, CE Oltenia – 1,58%, Liberty Galați – 1,49%, Energy Distributions Services – 1,48%, Next Energy Parteners – 1,37%, Nova Power&Gas – 1,02%.

 “Toți furnizorii să manifeste solidaritate în acțiunile lor, în business, vizavi de consumatori”, este îndemnul lui Petre Stroe, CEO MET România Energy, care a afirmat, în cadrul unei conferințe de specialitate: “Nu pot înțelege lupta care se desfășoară în zona de furnizare, provocată de acei furnizori care de regulă nu-și asigură cantitatea de energie înainte de începerea contractelor și acum bulversează piața”.   

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *