Schimbări majore pe piața energiei, în detrimentul companiilor și consumatorilor. Guvernul, surd la vocea mediului de afaceri. OUG 114, în vigoare de la 1 ianuarie 2019

Publicat pe Categorii Energie, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Schimbări majore pe piața energiei, în detrimentul companiilor și consumatorilor. Guvernul, surd la vocea mediului de afaceri. OUG 114, în vigoare de la 1 ianuarie 2019

În ciuda opoziției vehemente a mediului de afaceri, începând de marți, 1 ianuarie, intră în vigoare noile măsuri fiscal-bugetare instituite de Guvernul Dăncilă. Mai exact, taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. Ordonanţa de Urgenţă cu numărul 114, adoptată de Executiv pe 21 decembrie, a fost publicată, sâmbătă, 29 decembrie, în Monitorul Oficial.

Noile taxe reprezintă o lovitură pentru companiile energetice. Operatorii economici aflaţi în sfera de licenţiere ANRE pentru obiectul de licenţiere energie electrică, energie termică sunt obligați să achite o contribuţie de 2% din cifra de afaceri ce face obiectul licenţei acordate. Această contribuţie se va plăti către ANRE, potrivit OUG.

Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, ANRE urmând să elaboreze o metodologie în acest sens. Conform actului normativ, producătorii inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate către furnizori clienţi finali eligibili.

Într-o acțiune fără precedent, mediul de afaceri din România a criticat, la unison, măsurile instituite prin această ordonanţă, arătând că acestea vor avea un impact puternic asupra activităţii tuturor agenţilor economici din ţară. Guvernul a rămas însă surd la vocea oamenilor de afaceri, ducându-și la îndeplinire planul stabilit, cu toate riscurile semnalate: recesiune, chiar o posibilă criză economică!

Un prim efect al OUG 114: este lesne de înțeles că, pentru a avea banii să achite noile taxe, managerii societăților vor tăia de la investiții, cu efecte devastatoare pentru consumatori.

Comisia Europeană a atras atenția, printr-un comunicat, că intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei de gaze din zăcămintele offshore din Marea Neagră afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică;

Alt efect al aplicării noilor taxe: risc de faliment pentru mulți dintre furnizorii privați. AFEER a semnalat că o creștere a contribuției la 2% din CA este peste limita de suportabilitate a furnizorilor de energie electrică, care au profiturile de maxim 2,5%, fiind și numeroase cazuri în care aceștia au avut pierderi în anul 2017. Risc de faliment este și pentru Complexul Energetic Oltenia, iar producătorii de energie și gaze vor întâmpina dificultăți mari de ordin financiar.

Ce nu pricepe PSD sau se face că nu pricepe este că toate taxele, contribuțiile și impozitele pe care participanții la piața de energie electrică le plătesc se vor regăsi, în final, în prețul consumatorului final.

AFEER a mai atras atenția că revenirea la preţuri reglementate în energie poate conduce la reacţii dure din partea Comisiei Europene, inclusiv la declanşarea unor proceduri de infringement şi chiar procese la Curtea Europeană de Justiţie şi amenzi usturătoare! Însă nicio reacție de reparare a situației din partea Guvernului….

În mod cert, vor urma schimbări majore pentru companiile din energie și nu doar pentru acestea.  Iar consumatorii vor fi cei care vor avea de suferit, în final, de pe urma taxării suplimentare a acestor companii. Măcar de ar fi suficienți banii care se doresc a fi strânși la buget!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *