Schimbările provizorii se țin lanț în Consiliul de Administrație OPCOM. Noii administratori, numiți tot pe linie de partid. NU este necesară experiența în domeniul energetic!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Schimbările provizorii se țin lanț în Consiliul de Administrație OPCOM. Noii administratori, numiți tot pe linie de partid. NU este necesară experiența în domeniul energetic!

Continuă provizoratul în administrarea societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale OPCOM, însă se tot schimbă administratorii. Acționarii Transelectrica și Secretariatul General al Guvernului au decis, la începutul lunii martie, să promoveze alți membri în Consiliul de Administrație la OPCOM, societatea care administrează platfomele de tranzacţionare de energie electrică, de gaze naturale şi de certificate verzi, tot pe linie de partid, fără a fi neapărat necesară experiența în domeniul energetic!

Potrivit hotărârii AGOA, prin raportare la încetare prin ajungere la termen în data de 7 martie a mandatelor administratorilor, acționarii au numit noi membri ai CA, tot provizorii, cu mandate de 4 luni, și anume: Paraschiv Cristian, jurist; Băescu Decebal, inginer; Petre Gigi, inginer; Dinca-Oprea Mario-Angelo, jurist și Lazări Ioana, jurist. O echipă formată din 3 juriști și 2 ingineri!

Cine sunt actualii administratori ai OPCOM, cine și ce anume îi recomandă? Cum pe site-ul OPCOM nu au fost actualizate datele privind componența actualului Consiliu de Administrație, am căutat câteva informații despre cei care se ocupă de buna administare a OPCOM într-o perioadă dificilă pe piața de energie în toate țările europene, nu doar în România.

Paraschiv Cristian, de profesie jurist, este noul Președintele al CA OPCOM. Lucrează la Secretariatul General al Guvernului. Este Director General Adjunct la Direcția Generală Politici Publice, Strategii și Control Intern Managerial din septembrie 2021, după ce a fost avansat din poziția de consilier superior. A lucrat la Ministerul Finanțelor, la Direcția pentru Administrarea Participațiilor Statului, ca Șef serviciu și consilier superior, precum și la Ministerul Turismului. O lungă perioadă din cariera sa, a activat la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).

Gigi Petre  este președinte al Autorității teritoriale de ordine publică Ialomița  și consilier județean. Coordonator al partidului PRO România Filiala Ialomița, el a fost în fruntea Instituției Prefectului după o carieră de aproape două decenii ca prefect și subprefect al județului Ialomița.  A ocupat diverse funcții de conducere în Prefectura Ialomița, a fost inspector guvernamental și a activat patru ani în mediul privat.

Dincă- Oprea Mario- Angelo, de profesie jurist, reprezentant PNL, a  lucrat la Ipj Ilfov – lucrător de poliție , consilier local  comuna Crevedia, jud Dâmbovița. A fost avocat la Baroul Ilfov. Iar Băescu Decebal este de profesie inginer, cu domiciliul în Buzău.

Lazăr Ioana este secretar general al Ministerului Educației. Conform Edupedu, Ioana Lazăr a ocupat funcția de secretar general în cadrul Ministerului Educației din luna decembrie 2020, fiind adusă de Sorin Cîmpeanu pe postul de secretar general la trei săptămâni după ce fusese dată afară de fostul ministru al Educației Monica Anisie. Ioana Lazăr fusese detașată și de Ludovic Orban, pe acest post, pe 6 noiembrie 2019, de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. A mai fost detașată la Ministerul Educației și în 2011, de către premierul de atunci, Emil Boc. Pe 1 iulie 2011 era detașată drept secretar general adjunct în ministerul condus de Daniel Funeriu.

Conform CV-ului, în 2002 a urmat Facultatea de Drept – Universitatea „Spiru Haret” București, iar licența a susținut-o la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza”. Are un master urmat la SNSPA, în domeniul „Puterea Executivă și Administrația Publică”.

Așa cum am mai scris, apreciem faptul că acționarii au decis să păstreze independența OPCOM în sensul neintervenției în deciziile administrative și executive. Conducerea executivă a OPCOM este asigurată de o echipă de specialiști: Victor Ionescu, Director general numit  din anul 2003; Fediuc Silvia (numire din 2004), Director Direcția Economică; Bărsănescu Remus, Director Directia Informatică și Telecomunicații. La conducerea Direcției Tranzacții la Termen și Certificate a fost numită, în 2020, Iuliana Pandele. Georgeta Ion este Director Direcția Tranzacții – Decontare Termen scurt din acest an.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.