Școala Altfel la Distribuţie Oltenia.Vizite la dispecerat, demonstraţii ale celor mai noi proiecte de digitalizare pentru Ucenicii Electricieni

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Școala Altfel la Distribuţie Oltenia.Vizite la dispecerat, demonstraţii ale celor mai noi proiecte de digitalizare pentru Ucenicii Electricieni

O altfel de pregatire pentru viitorii electricieni de la Colegiul Energetic Craiova. Ucenicii Electrici au participat, in luna martie a acestui an, la un program Erasmus, derulat in Cipru, unde au avut parte de aproximativ 90 de ore de pregatire practica.

La finalul pregatirii, Ucenicii s-au familiarizat cu lucrari precum montarea echipamentelor electrice sau executarea conexiunilor aparatelor electrice.

Programul pilot “Ucenic Electrician” a pornit din dorinta operatorului Distributie Oltenia de a le oferi tinerilor care isi doresc o meserie de profil conditiile propice pentru a face performanta in domeniul energetic. Programul a debutat in 2016, in parteneriat cu Colegiul Energetic Craiova si Liceul Tehnologic Astra din Pitesti, Inspectoratele Scolare Judetene Arges si Dolj si Asociatia ROI, si a continuat, in 2017, cu lansarea celei de-a treia clase cu profil energetic, in cadrul Liceului Energetic Targu Jiu.

In 2018, programul Ucenic Electrician a ajuns si in judetul Teleorman, fiind infiintata o clasa cu profil electric (sectia Electrician exploatare retele de medie si joasa tensiune) la Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria.

Beneficiile oferite elevilor inscrisi in programul Ucenici Electrician de catre Distributie Oltenia sunt:

  • burse lunare de studiu in valoare de 200 lei, suplimentar fata de cele oferite de Ministerul Educatiei;
  • laboratoare electrice moderne;
  • stagii de practica in cadrul companiei Distributie Oltenia;
  • un specialist Distributie Oltenia desemnat pentru fiecare judet;
  • ateliere de dezvoltare personala realizate de formatori ai Asociatiei ROI;
  • participare la actiuni de voluntariat alaturi de reprezentantii Distributie Oltenia;
  • posibilitatea de a concura la competitii organizate cu si pentru Ucenicii Electricieni;
  • posibilitatea de a se angaja in cadrul companiei Distributie Oltenia la finalul anilor de studiu.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite la www.distributieoltenia.ro/ucenicelectrician

Scoala Altfel: Ucenicii Electricieni au vizitat lumea digitala a operatorului Distributie Oltenia

La finalul saptamanii Scoala Altfel, elevii din judetele Gorj, Dolj si Teleorman, inscrisi in programul Ucenic Electrician – marca Distributie Oltenia, au avut parte de o experienta noua care le-a oferit o perspectiva mai clara asupra viitorului lor in domeniul energetic.

Vizite in dispecerat, demonstratii ale celor mai noi proiecte de digitalizare ale companiei (MWM, GIS, Smart Metering) au fost doar o parte din activitatile propuse de operatorul Distributie Oltenia celor 44 elevi din clasele a X-a si a XI-a, inscrisi in proiectul Ucenic Electrician. Anul acesta, elevii au avut ocazia de a vizita un sediu principal al operatorului de distributie din afara judetului in care locuiesc.

In paralel, 33 de elevi inscrisi in clasa a IX-a si cea mai noua generatie din program au vizitat sediul operatorului din orasul de resedinta si au facut cunostinta cu specialistii Distributie Oltenia care ii vor ghida pe parcursul celor trei ani de pregatire.

Saptamana „Scoala Altfel” sub amprenta Distributie Oltenia s-a desfasurat pe parcursul a trei zile de educatie nonformala, presarate cu activitati practice si exemple reale din activitatea operationala a specialistilor Distributie Oltenia.

Vizitele in lumea digitala Distributie Oltenia au inceput la sediul companiei din judetul Gorj, care si-a deschis portile pentru Ucenicii Electricieni din Craiova (elevi ai Colegiului Energetic Craiova), dar si pentru elevii clasei a IX-a ai Liceului Energetic Targu Jiu. Atractiile zilei au fost reprezentate de prezentarile MWM (Mobile Workforce Management) si Smart Metering, care au ilustrat procesul de digitalizare si strategia de tehnologii SMART asumate si implementate de compania Distributie Oltenia.

Elevii au avut parte de o demonstratie practica folosind noua tehnologie care asigura suportul activitatii in teren a echipelor operationale Distributie Oltenia, permitand optimizarea gradului de eficienta a activitatii de teren, reducerea perioadei de deplasare si interventie, digitalizarea modului de colectare a datelor sau posibilitatea accesarii platformei SCADA. In activitatea de Smart Metering, elevii s-au familiarizat cu un sistem de masurare inteligenta si au identificat cu ajutorul specialistilor companiei valoarea indexului si a tensiunii inregistrate de un contor.

In cea de-a doua zi dedicata saptamanii Scoala Altfel, elevii clasei a XI-a din Targu Jiu au pornit inca de dimineata spre sediul Distributie Oltenia din Craiova pentru a-i cunoaste pe specialistii companiei. Aici, au vizitat Dispeceratul Distributie Oltenia (unul dintre cele mai moderne dispecerate din tara), au fost martorii unor demonstratii de preluare si solutionare a unor incidente electrice prin separarea tronsonului de retea cu deficienta si preluarea acestuia din alte surse de alimentare.

Cei 15 elevi ai Liceului Tehnologic Targu Jiu au vazut live cum departamentele interdependente ale operatorului Distributie Oltenia colaboreaza si cum se desfasoara coordonarea turelor operative de electricieni din teren. Ucenicii au aflat mai multe despre activitatea electricienilor Distributie Oltenia si modul de folosire al tabletelor in activitatea curenta a acestora.

Totodata, acestia au invatat sa foloseasca sistemul GIS, prin care au vizualizat harta retelei electrice a orasului Targu Jiu, cu coordonate GPS, informatii despre lucrarile realizate in instalatii si poze din teren.

Tot in aria de digitalizare, Ucenicii Electricieni au participat la demonstratia de deconectare/ reconectare a unui loc de consum, prin intermediul tehnologiei si aparatelor de masura SMART.

Aflati la inceput de drum, 19 Ucenici Electricieni, inscriri in clasa a IX-a la Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria s-au bucurat de o prima vizita la sediul Distributie Oltenia din oras, in cadrul careia au aflat mai multe despre investitiile operatorului in automatizarea retelelor electrice.

Intalnirile cu specialistii Distributie Oltenia au inclus si vizite ale Centrelor de Relatii cu Utilizatorii (CRU), prin care elevii s-au familiarizat cu rolul reprezentantilor CRU in preluarea solicitarilor adresate operatorului de distributie (racordare la retea, schimbarea contorului etc.), dar si vizitarea a celor mai recent modernizate si integrate in SCADA statii de transformare de 110 kV, respectiv Statia Targu Jiu Sud, Statia Craiova Centru si Statia Magura, inaugurata la inceputul acestui an in judetul Teleorman.

Programul Scoala Altfel va continua in luna mai si pentru cei 54 elevi din judetul Arges, inscrisi in proiectul Ucenic Electrician derulat in colaborare cu Liceul Tehnologic Astra, cu o noua serie de activitati inspirate de meseria viitorului.

Distributie Oltenia este operatorul de distributie a energiei electrice din sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea. Compania asigura continuitatea alimentarii cu energie electrica pentru mai mult de 1,4 milioane de locuri de consum, aducand lumina in casele a peste 3 millioane de consumatori din regiunea Olteniei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *