Electrica va avea o nouă echipă de administratori din luna mai și un nou sediu în clădirea de birouri America House de pe Bulevardul Titulescu. Schimbarea la vârf în conducerea uneia dintre cele mai importante companii energetice nu este o surpriză. Era de așteptat ca și Guvernul Dăncilă să dorească să vină cu reguli noi și să-și promoveze oamenii la societățile unde statul este acționar. Surse autorizate susțin că se pregătesc schimbări și în conducerile provizorii ale altor companii energetice.
La Electrica, Ministerul Energiei a transmis o adresă, semnată de ministrul Anton Anton, pentru completarea ordinii de zi a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) din 27 aprilie 2018. Se solicită alegerea, prin metoda votului cumulativ, a unor noi membri în Consiliul de Administrație, ce vor avea un mandate de 4 ani. Administrarea societății se realizează de un consiliu de administratie compus din 7 (sapte) membri neexecutivi, dintre care cel puțin 4 trebuie să fie independenți.
Decizia ministerului de a impune schimbarea conducerii Electrica vine după doar 6 luni de când acționarii au numit, în AGA din octombrie 2017, actuala echipă a CA condusă de Cristian Bușu. Ceilalți membri ai CA sunt: Arielle Malard de Rothschild, Wilem Schoeber, Bogdan Iliescu, Pedro Mielgo, Doina Elena Dascălu şi Gicu Iorga.
În cazul de față, când membrii CA sunt aleși prin metoda votului cumulativ, cei 7 administratori în funcție până la data AGOA – 27 aprilie – sunt înscriși de drept pe lista candidaților pentru alegerea în noul CA.
În adresa Ministerului Energiei, se precizează că lista cu persoanele propuse pentru funcția de administrator al Societății Energetica Electrica va fi publică începând cu data de 20 aprilie. Pe site-ul Electrica, la rubrica aferentă AGOA din aprilie, se specifică că acționarii societății au dreptul de a formula propuneri de candidați pentru ocuparea posturilor de administratori, astfel încât acestea să fie receționate până la data de 13 aprilie 2018. Lista finala a persoanelor propuse pentru funcția de administrator al Electrica se va afla la dispoziția acționarilor începând cu data de 17 aprilie 2018, informează compania.
La Electrica, structura acţionariatului este: statul român, prin Ministerul Energiei, are 48.7%, mai multe persoane juridice deţin un portofoliu de 30.4%, BERD are 6.9%, Dedeman are 5.7%, persoanele fizice dețin 4.3% și compania BNY Mellon DRS are 3.6%.
Un nou sediu, închiriat, pentru angajații Electrica, Electrica Furnizare și Electrica Serv
Cu șefi noi, Electrica urmează să aibă un nou sediu în clădirea America House. Potrivit unei Note ce va fi supusă aprobării acționarilor, în aceeași ședință din aprilie, se va înființa un punct de lucru al societății la adresa din București, Șos. Nicolae Titulescu, nr. 4-8, West Wing, etaj 6, Sector 1, România.
Angajații companiilor Electrica SA, Electrica Furnizare SA și FISE Electrica Serv, care își desfășoară activitatea în două sedii distincte, aflate în proprietatea Electrica, situate în zona centrală a Bucurestiului, în Piața Victoriei și pe Șoseaua Stefan cel Mare, se vor muta în noul sediu din clădirea de birouri America House cel târziu până în trimestrul 3 al anului în curs. În nota companiei se specifică că actualul spațiu este folosit ineficient și disproporționat, în medie, suprafața/ angajat fiind de 40 mp/angajat la Electrica și 19.5 mp/angajat în sediul din Ștefan cel Mare. Punctul de lucru ce urmează să fie înființat va fi situat la etajul 6 al clădirii de birouri, va avea o suprafață de 1800 mp pentru aproximativ 150 de angajați, la data mutării.
“Avand în vedere aspecte semnalate și strategia companiei de repoziționare pe piața energiei ca o companie modernă, transparentă și eficientă, inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de lucru ale angajaților, s-a luat decizia de a explora opțiunile existente și de a identifica, pentru închiriere, o clădire de birouri modernă și care să răspundă nevoilor de dezvoltare a companiei. Relocarea consolidata a celor trei companii din grupul Electrica va aduce beneficii de imagine atât față de acționari cât și față de publicul larg. Funcționarea în noul sediu va avea efect și asupra productivității angajaților, în principal datorită accesului la spații moderne și funcționale de birou și la facilități de luat masa. De asemenea, vor spori sinergiile la nivel de grup, nivelul de colaborare și rapiditatea deciziilor”, sunt argumentele conducerii Electrica pentru necesitatea unui nou sediu pentru angajații companiei.