Ultima oră! Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate, în ședința din data de 06.08.2024, rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit (RRA) aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare. Aceasta, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, este de 6,94%.
Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei va aproba astăzi, 6 august, noua rată reglementată a rentabilității capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare. Proiectul de ordin ANRE este pe ordinea de zi a ședinței Comitetului de Reglementare al ANRE.
După mai multe runde de discuții cu operatorii de distribuție și consultanții, ANRE a propus o rată reglementată de rentabilitate a capitalului investit, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, de 6,94%. Puțin mai mult decât ce a stabilit inițial, respectiv 6,75. În schimb, operatorii de distribuție au solicitat o RRR de 9,42%. Nivelul actual al RRR este de 6,39%.
Surse autorizate spun că se dorește aprobarea propunerii ANRE, respectiv o RRR de 6,94%, spre nemulțumirea industriei.

Sursă foto: facebook ANRE
ANRE a transmis că „valoarea propusǎ este mai mare decât cea în vigoare, fapt care va influenţa pozitiv nivelul investiţiilor în reţelele electrice şi de gaze naturale, prin asigurarea unui nivel corespunzǎtor al rentabilitǎţii capitalului investit” (nota de fundamendare a proiectului de ordin).
Noua RRR a capitalului investit a fost estimată de ANRE pe baza datelor prezentate într-un studiu efectuat de consultantul Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL. S-a ținut cont, în stabilirea noii RRR, și de recomandarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare a Energiei (ACER), de comparare a parametrilor cu valori utilizate în alte state membre UE, considerând că analiza comparativă este un instrument important în definirea sau aprobarea unor parametri relevanți.
Prin tarifele aprobate, ANRE recunoaște rentabilitatea reglementată a activelor utilizate pentru prestarea serviciilor, asigurând o remunerare a capitalului investit într-un domeniu economic reglementat, protejat de multitudinea factorilor ce generează riscurile activităților economice din piața concurențială.
Operatorii de distribuție nu sunt de aceeași părere cu ANRE în ce privește noua valoare a RRR propusă, care nu va duce la o creștere a investițiilor, ci mai degrabă la o limitare/reducere a acestora! Aceasta în condițiile în care pentru viitorul ciclu de reglementare se impun decizii pentru viitor, care ar trebui să stimuleze investițiile necesare în distribuție și transport, în modernizare, în digitalizare, în securitate cibernetică. Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE, a semnalat că următoarea perioadă de reglementare este cea mai importantă pentru sectorul energetic, pentru că va asigura tranziţia necesară în sensul îndeplinirii obiectivelor asumate deja, până în 2030-2035, respectiv ceea în care operatorii de distribuţie vor anunţa planuri de investiţii.
Potrivit ultimelor evaluări ale companiilor membre ACUE, operatorii de distribuţie ar trebui să finanţeze, din fonduri proprii, cel puţin 6 miliarde de euro pentru investiţiile necesare în următorii 5 ani, iar elementul cheie pentru atragerea investiţiilor îl reprezintă cadrul de reglementare care ar trebui să permită recuperarea prin tarifele de distribuţie a costurilor de finanţare actuale, din piaţa de capital. „Pe un scenariu de bază, pe triplarea nivelului de investiţii, cel puţin din fondurile proprii pe care trebuie să le asigure operatorii de distribuţie, adică de la 2,3 miliarde de euro cât s-au investit în ultimii 5 ani, ne mutăm spre un 6 miliarde euro pe următoarea perioadă de reglementare, vorbim de un tarif care poate să ajungă până în 2030, dar strict pe această bucată, undeva la 5 bani/kWh. Este vorba de 5 bani/KWh strict pe suplimentul de investiţii necesar pentru a aduce România în filmul realist al tranziţiei energetice. Creşterea în factură, la un consum de 150 kWh, până în 2030, este de 8 lei”, a precizat Dana Dărăban, Director Executiv ACUE.
„O activitate complet reglementată depinde foarte mult de cadrul de reglementare, care include câteva elemente foarte importante: metodologia de recunoaştere a tarifelor, cum se recunosc investiţiile şi rata de rentabilitate. Dacă nu vor fi decizii care să asigure accesul la finanţarea necesară, probabil că distribuitorii nu vor găsi banii necesari să facă aceste investiţii şi ne vom încadra în ceea ce ne va oferta piaţa la rata de rentabilitate stabilită de ANRE”, a precizat Daniela Dărăban.