Se lansează ORANGE.BAT, o inițiativă de integrare a hidrogenului verde în industria ceramicii din Europa. Cu implicarea unui consorțiu internațional format din 40 de organizații

Publicat pe Categorii Esential, Regenerabile, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Se lansează ORANGE.BAT, o inițiativă de integrare a hidrogenului verde în industria ceramicii din Europa. Cu implicarea unui consorțiu internațional format din 40 de organizații
  • Proiect de hidrogen verde de 100 MW pentru decarbonizarea întregului lanț valoric al unuia dintre cele mai importante clustere europene din industria ceramică

Se lansează ORANGE.BAT, o inițiativă ambițioasă de integrare a hidrogenului verde în industria ceramicii din Europa. Proiectul se va realiza cu implicarea unui consorțiu internațional format din 40 de organizații din Spania, Germania, Elveția, Italia și Grecia, condus de ETRA, structură finanțată de Smartenergy, care implementează tehnologia Sunfire, folosind experiența tehnică a Enel Green Power în producția de hidrogen verde și, de asemenea, parteneri de cercetare precum ITO (Instituto Tecnológico de la Energía).

ORANGE.BAT beneficiază de sprijinul instituțional strategic din partea Generalitat Valenciana, guvernul regional din Valencia, care este membru al consorțiului.

Proiectul ORANGE.BAT setează premisele pentru decarbonizarea completă a unui sector industrial cu un consum energetic și emisii de CO2 ridicate prin înlocuirea gazelor naturale cu hidrogen verde folosit drept combustibil de ardere și este condus de 26 de utilizatori finali industriali din clusterul regional de ceramică al Comunitat Valenciana, împreună cu cele două asociații care reprezintă întregul sector (ASCER și ANFFECC). Consorțiul de proiect a depus o cerere de finanțare în cadrul „Green Deal Call” al UE pentru a contribui la depășirea provocărilor financiare cu care se confruntă proiectele de pionierat la scară industrială în contextul accelerării economiei hidrogenului ecologic. Dacă obține finanțarea necesară, este estimat că electrolizorul va deveni operațional la începutul anului 2024, se precizează într-un comunicat transmis de Enel.

Pentru ca hidrogenul să fie produs, parteneriatul include actori industriali majori, firme de investiții, centre de cercetare, instituții și grupul beneficiarilor produselor din industria ceramicii. Acest lucru permite ORANGE.BAT să acopere întregul lanț valoric, de la generarea și stocarea hidrogenului verde, nu doar până la consumul acestuia, ci la distribuția lui către consumatorii finali.

Centrala-pilot la scară largă va fi amplasată în apropiere de Castellón (Spania), într-unul dintre cele mai importante grupuri industriale ceramice din Europa, care concentrează 95% din industria ceramică din Spania și 33% din emisiile de CO2 din regiunea Valencia.

„Să lucrăm la acest proiect din faza de idee și structurarea ORANGE.BAT pentru a atrage investiții este o experiență excelentă; odată cu acest proiect, Ecosistemul Hidrogenului Verde devine realitate”, a declarat Christian Pho Duc, Managing Director H2 Projects, Smartenergy. „Unindu-ne forțele cu parteneri puternici și cu experiență vom permite decarbonizarea industriilor în care emisiile de carbon sunt greu de redus”.

„Pentru Enel Green Power, hidrogenul verde reprezintă singura soluție cu adevărat sustenabilă care poate susține decarbonizarea sectoarelor în care emisiile de carbon sunt greu de diminuat, în cazul cărora electrificarea consumatorilor finali nu este o soluție simplă. Din acest considerent, suntem încântați să facem parte din consorțiul ORANGE.BAT. Doar prin deschidere și colaborare cu alți parteneri putem dezvolta noi servicii care utilizează energia pentru a răspunde unor provocări globale”, a declarat Paola Brunetto, Head of Hydrogen Business Unit, Enel Green Power.

În linie cu principiile economiei circulare, ORANGE.BAT valorifică produsele secundare ale electrolizei, consumate sau generate în procesul industrial. Ulterior, consumul de gaze naturale este înlocuit cu hidrogen verde, evitând emisiile de CO2, oxigenul rezultat este utilizat în vederea îmbunătățirii procesului KILN, iar căldura generată este utilizată pentru încălzirea industrială și rezidențială, pentru a obține o eficiență energetică maximă pe întregul lanț valoric.

„ETRA consideră că hidrogenul verde este un instrument foarte puternic pe care Europa îl poate folosi pentru a-și atingă obiectivele ambițioase de decarbonizare, în special atunci când vine vorba de sectoarele cu un consum intensiv de energie, precum industria ceramicii. În lumina obiectivelor ambițioase ale ORANGE.BAT, suntem bucuroși să fi încheiat un parteneriat de talie mondială care acoperă întregul lanț valoric al hidrogenului verde. Cu siguranță, este o provocare, pe care o vom aborda din prisma experienței noastre de peste 30 de ani în managementul proiectelor inovatoare de anvergură – ETRA este printre primele 1% cele mai inovatoare companii din UE – și toate cunoștințele și soluțiile inteligente aplicate în proiecte energetice”, a declarat Antonio Marqués Moreno, director de tehnologie și inovare al ETRA și coordonator ORANGE.BAT. Pentru realizarea proiectului, compania germană Sunfire pune la dispoziție un electrolizor alcalin presurizat de 100 MW. Tehnologia de electroliză alcalină Sunfire este cea mai fiabilă tehnologie disponibilă în prezent pe piață. Cu un timp de operare de peste 90.000 de ore, acesta funcționează la o presiune de lucru de până la 30 bari, fără a fi nevoie de compresie, și are o durată de viață dovedită de mai bine de 20 de ani.

„Provocarea tranziției energetice este de a aduce surse regenerabile în sectoare dominate, în mare parte, de petrol și gaze. Cu soluțiile noastre de electroliză, îi ajutăm pe clienți să dezvolte un ecosistem de hidrogen verde și să își reducă amprenta de carbon. Ne bucurăm să contribuim cu expertiza și tehnologia de încredere la consorțiul ORANGE.BAT. Împreună cu parteneri industriali puternici și stakeholderi locali, vom face un pas semnificativ în direcția unui viitor decarbonizat”, spune Nils Aldag, CEO Sunfire.

ETRA este un grup industrial de înaltă tehnologie care oferă soluții tehnologice avansate în domeniul energiei, mobilității și securității. Grupul aduce împreună angajamentul față de cercetare și inovare și experiența sa în transformarea tehnologiei avansate în soluții tangibile și practice pentru nevoile întreprinderilor și ale societății. Acesta se numără printre cele mai inovatoare companii din UE, cu accent pe tehnologiile legate de energie. www.grupoetra.com@grupoetra

Smartenergy Suntem o companie de investiții cu sediul în Elveția dedicată energiei regenerabile. Identificăm, dezvoltăm și livrăm active de energie verde. Suntem motorul tranziției continue a industriei către energia verde, axată pe implementarea proiectelor de energie solară, eoliană și hidrogen verde. Ne angajăm să susținem potențialul hidrogenului și al tehnologiei conexe ca o completare ideală pentru utilizarea și stocarea energiei regenerabile. Smartenergy, fondată în 2011, are sediul în Wollerau, Elveția. Dincolo de echipa noastră din Wollerau, ne bazăm pe filialele noastre locale pe toate piețele importante din Europa. Experiența locală și relaționarea cu părțile interesate din industrie ne permit să identificăm și să asigurăm oportunități într-un stadiu incipient, creând în același timp sinergii între întregul lanț valoric. www.smartenergy.net 

Sunfire GmbH este lider mondial în producția de electrolizoare industriale bazate pe tehnologii alcaline și oxide solide (SOEC). Cu soluțiile sale de electroliză, Sunfire abordează o provocare esențială a sistemului energetic actual: furnizarea de combustibili și gaze curate din energie electrică regenerabilă, apă și CO2 ca substitut neutru din punct de vedere climatic pentru energia fosilă. Compania are peste 230 de angajați în Germania, Norvegia și Elveția. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: www.sunfire.de/en 

Enel Green Power este divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, fiind prezentă în Europa, cele două Americi, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei  verzi, cu o capacitate instalată de circa 49 GW printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală și hidroenergie, și conduce procesul de integrare a tehnologiilor inovatoare în centrale de energie regenerabilă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *