Se pregătesc noi ajutoare de stat. La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul va șterge datoriile unor companii din energie la ANAF

Publicat pe Categorii Energie, Info Legislativ
Prima Pagina Info Info Legislativ Se pregătesc noi ajutoare de stat. La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul va șterge datoriile unor companii din energie la ANAF

La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul urmează să aprobe o OUG ce reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale ale operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice instalate în Sistemul Electroenergetic National reprezentând active funcționale energetice, administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF. Urmează să se acorde noi ajutoare de stat unor companii cu o situație economico-financiară dificilă, respectiv Societatea Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Electrocentrale București,  prin ștergerea datoriilor acestora. Firesc, Guvernul trebuie să notifice Comisia Europeană.

Proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale necesare pentru siguranţa alimentării cu energie electrică este în dezbatere publică.

Activele functionale energetice sunt definite, în actul normativ, ca totalitatea bunurilor mobile și imobile aparținând unui operator economic care deține capacități de producție a energiei electrice care concură la asigurarea siguranței sistemului electroenergetic national.

Se propune astfel ca, la cererea operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice instalate în SEN reprezentând active functionale energetice, creanţele fiscale administrate de Ministerul Finanţelor  prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF se sting prin trecerea în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei a unor active funcționale energetice, aflate în proprietatea acestora.

Cererea operatorilor economici va cuprinde o analiză tehnico-economică privind justificarea operaţiunii şi efectele acesteia.

Potrivit proiectului de OUG, stingerea creanţelor fiscale se va face la valoarea bunurilor ce intră în componenţa activelor funcționale energetice, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator independent atestat în condițțile legii. Lista bunurilor aferente activelor functionale energetice ce urmează să fie evaluate, precum şi raportul de evaluare se aprobă prin ordin emis de către ministrul Energiei. Ministerul Energiei şi operatorii economici încheie un proces-verbal de predare-preluare prin care se trec în proprietatea publică a statului activele functionale energetice care cuprinde şi valoarea acestora. Procesul-verbal constituie titlu de proprietate publică al statului.ă în menţinerea nivelului de siguranţă în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Național”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *