Se schimbă “garda” în companiile de energie. Se caută nou Președinte pentru Consiliul de Administrație al Electrica. Mandatul lui Cristian Bușu, prelungit cu 14 zile

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Se schimbă “garda” în companiile de energie. Se caută nou Președinte pentru Consiliul de Administrație al Electrica. Mandatul lui Cristian Bușu, prelungit cu 14 zile
  • Electrica recrutează Director Strategie și Managementul Performanței

Mandatul de Președinte al Consiliului de Administrație Electrica al lui Cristian Bușu – încă Secretar de Stat în Ministerul Energiei a expirat în data de 13 ianuarie 2017, el fiind numit în această funcție pentru un an. “Având în vedere expirarea mandatelor Preşedintelui CA şi ale membrilor comitetelor CA şi faptul că urmatoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie va avea loc în data de 27 ianuarie 2017, în data de 13 ianuarie 2017 Consiliul de Administraţie a aprobat prelungirea mandatelor Preşedintelui CA şi ale membrilor comitetelor CA până la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie”, se precizează într-un raport transmis de Electrica către Bursa de Valori București.

electrica

Cristian Bușu a condus CA al Electrica timp de un an, fiind membru în același consiliu din anul 2014. Când a preluat conducerea CA, a dat asigurări că “va continua și chiar accelera implementarea măsurilor de eficientizare, dar și a celor mai bune practici de guvernanță corporativă”. Ulterior, Bușu nu s-a mai lăudat cu deciziile/realizările echipei de administratori, însă rezultatele financiare prezintă o companie stabilă și profitabilă. În primele nouă luni ale anului trecut, grupul a avut un profit net de 466 de milioane de lei, cu 8,9% mai mare comparativ cu rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2015.

De notat și că munca administratorilor este răsplătită cu indemnizații lunare brute de 2500 euro/lună, la care se adaugă bonusuri de performanță de până la 10.000 euro pe an. Potrivit declarației de interese pe anul fiscal 2015,  Bușu a avut beneficii de 94.136 Ron de la Electrica.

Discret cu declarațiile în ce privește misiunea sa la Electrica, dar și la Ministerul Energiei, din poziția de Secretar de stat,  Bușu a fost nevoit să se pronunțe în scandalul achizițiilor de certificate verzi de la Electrica Furnizare, anunțând controale ale căror rezultate nu au fost date publicității.

La final de manadat la minister și Electrica, Cristian Bușu s-a ales cu o plângere penală pe linie de Electrica, fiind acuzat de fals în declarații de Gabriel Dumitrașcu, fost șef al Direcției de Privatizare din Ministerul Energiei.  Adresându-se Prim Procurorului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Dumitraşcu a sesizat că secretarul de stat Bușu a făcut o declaraţie incorectă în momentul în care a fost numit în Consiliul de Administraţie al Electrica. Conform art. 17 alin. 1 din Statut, Electrica este administrată de un Consiliu de Administraţie (CA) compus din 5 administratori aleşi de AGOA, dintre care cel puţin 3 administratori trebuie să fie independenţi şi neexecutivi.  La data de 22 septembrie 2014, a fost ales un nou Consiliu de Administrație al societății Electrica, pe listă fiind și Bușu Cristian, propus de SIF Oltenia. În Actul Constitutiv al Electrica este prevăzut că  ”în ultimii cinci ani, candidatul pentru poziția de administrator nu a ocupat o poziţie în cadrul unei autotităţi de stat centrale sau locale sau în societăţi concurente”. Cristian Buşu a declarat pe proprie răspundere că îndeplineşte criteriile de eligibilitate și că în ultimii 5 ani nu a ocupat o poziţie în cadrul unei autotităţi de stat centrale. Conform biografiei ataşată candidaturii şi postată pe site-ul Electrica, dar şi a celei postate pe site-ul SIF Oltenia, Dumitrașcu constată că secretarul de stat Cristian Buşu a îndeplinit o funcţie în cadrul Guvernului României (autoritate centrală) în decembrie 2009, adică mai recent de 5 ani faţă de data de 22 septembrie 2014 în care a fost ales administrator la Electrica. În adresa transmisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Dumitrașcu face referire și la o adresă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), actionar semnificativ al Electrica. BERD aduce la cunoştinţa Electrica faptul că, din informaţii publice, rezultă că domnul Buşu Cristian ar fi fost consilier personal al Prim-ministrului României până în 15 ianuarie 2010. BERD consideră că, dacă aceste informaţii se confirmă, domnul Buşu Cristian nu ar mai putea fi considerat administrator independent.

În prezent, Consiliul de Administraţie al Electrica are în componență şapte membri: Arielle Malard de Rothschild, Cristian Bușu, Ioana Alina Drăgan,  Corina Georgeta Popescu, Bogdan George Iliescu, Willem Jan Antoon Henri Schoeber  și Pedro Mielgo Alvarez. Sunt funcționale, totodată, 3 Comitete, și anume: Comitetul de Audit și Risc, din care fac parte:  Pedro Mielgo Alvarez – președinte, Arielle Malard de Rothschild și Bogdan George Iliescu – membri; Comitetul de Nominalizare și Remunerare: Bogdan George Iliescu – președinte, Arielle Malard de Rothschild și Corina Georgeta Popescu – membri și Comitetul de Strategie, Restructurare și Guvernanță Corporativă: Willem Jan Antoon Henri Schoeber  – președinte, Ioana Alina Drăgan și Cristian Bușu – membri. Potrivit anunțului Electrica transmis BVB, și mandatele membrilor comitetelor CA expiră odată cu cel a președintelui Cristian Bușu.

Electrica, în căutare de CSO în echipa executivă

Electrica  a anunțat că recrutează un nou membru în echipa executivă, respectiv Director Strategie și Managementul Performanței (CSO). Selecția este deschisă până la data de 26 Ianuarie 2017.  Procesul de selecție se derulează de Pedersen & Partners,  companie internațională de Executive Search, și include interviuri și evaluări de competențe.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.