Frații Nicula pun sechestru pe acțiuni ale statului la Nuclearelectrica și Conpet. Executarea este suspendată provizoriu

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Frații Nicula pun sechestru pe acțiuni ale statului la Nuclearelectrica și Conpet. Executarea este suspendată provizoriu

Micula Ioan și două SRL-uri au pus sechestru pe acțiuni ale statului la Nuclearelectrica și Conpet. Reamintim că frații Micula au câștigat un proces de arbitraj internațional împotriva României.

Instituirea sechestrului s-a făcut de către Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești “Mazilu și Asociații”, pe un număr de 67.071.301 acțiuni deținute de Statul Român la SNN.

În raportul transmis de companie BVB, se precizează următoarele: “In data de 27.11.2019, S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) a primit de la Societatea Civila Profesionala de Executori Judecatoresti “Mazilu si Asociatii” Procesul verbal de sechestru emis in data de 25.11.2019 in Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan si societatile Multipack SRL si Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui numar de 67.071.301 actiuni detinute de Statul Roman la SNN, cu o valoare nominala de 10/actiune, actiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. În data de 27.11.2019, Ministerul Finantelor Publice a notificat SNN prin adresa nr. 323076 cu privire la faptul ca, la acest moment, executarea care face obiectul dosarului susmentionat este suspendata provizoriu prin Incheierea de sedinta din 26.11.2019 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in dosarul nr. 27749/302/2019, pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii”.

SNN anunță că va emite rapoarte curente privind evoluția acestei situații.

Aceeaşi firmă de executori a anunţat Conpet Ploieşti că s-a pus sechestru asupra a 5.083.372 de acţiuni pe care statul le are la Conpet Ploieşti, operatorul sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere. Pe 28 noiembrie, Conpet anunţa BVB că, în data de 27.11.2019, a primit de la aceeaşi societate de executări judecătoreşti Procesul Verbal de Sechestru emis în data de 25.11.2019 în acelaşi dosar de executare, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 5.083.372 de acţiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune, pe care statul le deţine la Conpet SA, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Cele două companii – SNN şi Conpet – au fost notificate de MFP că executarea este suspendată provizoriu până la soluţionarea cererii de suspendare a executării.

Statul român a fost acţionat în instanţe internationale, în mai multe procese, de către de cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L., în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Potrivit Adevărul, Fraţii Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România.

ICSID a obligat România, în 2013, să plătească circa 85 de milioane dolari despăgubiri fraților Micula și companiilor acestora, pentru retragerea aplicării unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale. Dobânzile și penalitățile au ridicat această datorie la 395 de milioane de euro. Reclamanţii au solicitat despăgubiri materiale în valoare de aproximativ 613 milioane euro, prejudiciu efectiv, şi dobânzi calculate la o rată de ROBOR plus 5%, scrie Adevărul.

Citeste mai mult: adev.ro/puscwt


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.