Secretarul de stat Dan Drăgan: Fondul de modernizare va putea disponibiliza 10 miliarde de euro pentru România

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Secretarul de stat Dan Drăgan: Fondul de modernizare va putea disponibiliza 10 miliarde de euro pentru România

Fondul de modernizare, un instrument prin care se pot finanța investițiile în domeniul energetic, va putea disponibiliza 10 miliarde de euro pentru România, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.  Acesta a fost prezent la a 12-a ediție a conferinței „Ziua Energiei Brașov”, una dintre cele mai importante conferințe pe tema energiei regenerabile.

 “Fondurile vor fi semnificative. La momentul actual, valoarea estimată este de 10 miliiarde de euro pentru România, pentru această decadă, coroborată cu prețul certificatelor de CO2 alocate României, care vor fi vândute”, a declarat Drăgan, citat de E-nergia.ro.

În luna octombrie urmează să fie adoptată Hotărârea de Guvern prin care se implementează Fondul de Modernizare. Secretarul de stat estimează că primele proiecte ar fi lansate la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor.

Prin Fondul de modernizare vor fi finanțate investițiile în capacități noi de producție în regenerabile, coroborat cu întărirea rețelelor de distribuție, investițiile în unități de producție în cogenerare, unități de stocare, dedicate producției de hidrogen. De asemenea, vor putea fi finanțate capacități de producție de energie electrică pe gaz, în ciclu combinat, care să fie pregătite să preia încă de acum 30% hidrogen.

Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile  pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *