Secretarul General al Guvernului și șefii Transelectrica au vizitat șantierele de lucru pentru investițiile din zona Capitalei. Retehnologizarea Stația Domnești, finalizată până în octombrie 2020

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Secretarul General al Guvernului și șefii Transelectrica au vizitat șantierele de lucru pentru investițiile din zona Capitalei. Retehnologizarea Stația Domnești, finalizată până în octombrie 2020

Vizită de lucru la douã dintre cele mai importante obiective de investiții pentru zona Capitalei. Antonel Tãnase, Secretarul General al Guvernului României, alãturi de Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA,  Cãtãlin Nițu, și de membrii Directoratului – Adrian Moise și Corneliu Bogdan Marcu –  au efectuat astãzi o vizitã de lucru la șantierul de lucru pentru realizarea condițiilor de coexistențã între liniile electrice aeriene de înaltã tensiune și obiectivul rutier Strãpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu și la șantierul pentru retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 400/110/20 kV Domnești, cel mai important obiectiv de investiții al Transelectrica din zona Capitalei.

Lucrãrile necesare realizãrii condițiilor de coexistențã între liniile electrice aeriene de înaltã tensiune aparținând atât Transelectrica SA, cât și operatorului de distribuție E-Distribuție Muntenia SA, și obiectivul de infrastructurã rutierã Strãpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu au o valoare totalã de peste 4,8 milioane de lei fãrã TVA, urmând sã fie finalizate pânã la data de 31 martie 2020. 

„Guvernul României acordã o mare atenție finalizãrii la timp a acestui proiect important pentru bucureșteni și avem încredere în profesionalismul echipelor care lucreazã pentru realizarea acestuia în condiții de siguranțã. Transelectrica are o importanțã strategicã la nivel național și regional, iar Secretariatul General al Guvernului, în coordonarea cãruia se aflã Transelectrica, susține investițiile Companiei, atât în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea rețelei electrice de transport, cât și întregul proces de digitalizare, atât de necesar mai ales în contextul noilor tendințe la nivel european”, a declarat Antonel Tãnase, Secretarul General al Guvernului României.

Gradul de complexitate a lucrãrilor de asigurare a coexistenței este unul ridicat, întrucât Stația Electricã 400/220/110 kV București Sud, din imediata vecinãtate a obiectivului rutier, are un rol important în alimentarea cu energie electricã a Capitalei.

“Prioritatea noastrã este siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național și continuitatea în alimentare cu energie electricã a tuturor consumatorilor din zona Capitalei. Transelectrica trateazã cu maximã seriozitate și responsabilitate aceste lucrãri și depunem toate eforturile pentru finalizarea lor în timpul cel mai scurt posibil, în condițiile în care am fost nevoiți în toamna anului trecut sã modificãm amplasamentul unui stâlp ca urmare a identificãrii în timpul lucrãrilor a unei rețele de utilitãți, care nu era prevãzutã în planuri, ceea ce a atras întârzieri fațã de termenul inițial, care era decembrie 2019. Echipele executantului lucreazã neîntrerupt și le mulțumim tuturor celor care înțeleg importanța acestor lucrãri. În aceastã perioadã, sunt programate mai multe întâlniri ale tuturor entitãților implicate pentru coordonarea acțiunilor executantului și ale operatorilor de rețea, astfel încât lucrãrile sã poatã fi realizate în condiții de siguranțã și de continuitate în alimentarea cu energie electricã”, a declarat cu acest prilej Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului Transelectrica.

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrãrilor de realizare a condițiilor de coexistențã a liniilor electrice aeriene de 400 kV și 220 kV, aparținând Transelectrica SA, și 110 kV, aparținând operatorului de distribuție E-Distribuție Muntenia SA, și obiectivul de infrastructurã rutierã Strãpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu a fost încheiat în luna iunie 2019.

Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului Transelectrica: Lucrãrile la Stația Domnești sunt în graficul actualizat de execuție

Cel de-al doilea șantier vizitat a fost cel pentru retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 400/110/20kV Domnești, unul dintre cele mai importante obiective de investiții derulate de Transelectrica în zona Capitalei.

Stația Electricã de Transformare 400/110/20kV Domnești reprezintã un important nod energetic al Rețelei Electrice de Transport din zona metropolitanã a Capitalei, asigurând alimentarea unei pãrþi semnificative a consumului Municipiului București. Retehnologizarea stației  Domnești face parte din amplul proces derulat de Transelectrica de întãrire a rețelei de transport a energiei electrice din zona Bucureștiului.

“Investiția, cu o valoare totalã de 144 de milioane de lei, presupune retehnologizarea stației la toate nivelele de tensiune, în vederea aducerii acesteia la un nivel de siguranțã și fiabilitate corespunzãtor importanței zonei și a obiectivului din punct de vedere energetic, utilizând tehnologie modernã la nivel mondial. Lucrãrile la Stația Domnești sunt în graficul actualizat de execuție, se organizeazã sãptãmânal ședințe de analizã și monitorizare a stadiului de progres. Munca pe acest șantier reprezintã un efort zilnic susținut al tuturor celor implicați, fie cã este vorba despre manageri de proiect, responsabili de investiții, muncitori și reprezentanți ai contractorului”, a declarat Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului Transelectrica SA.

Concret, lucrãrile constau în retehnologizarea întregii stații, atât partea primarã, partea secundarã, integrarea acestora în sistemele Centrului de Telecomandã și Supraveghere Instalații (CTSI) București, Dispecerului Energetic Național/ Dispecerului Energetic Teritorial (DEN/DET), cât și partea de construcții aferentã stațiilor 400 kV, 110 kV și 20 kV. De asemenea, proiectul include și construcția unui corp de comandã nou. Pânã la aceastã datã, au fost realizate Stația 400 kV GIS (Gas Insulated Substation), clãdirea corpului de comandã și clãdirea aferentã stației GIS  110 kV. Termenul de finalizare a lucrãrilor de retehnologizare este luna octombrie 2020.

Dintre cele trei stații electrice de transport din zona Capitalei, Stația Electricã Domnești este ultima care trece prin procesul de modernizare, fiind precedatã de retehnologizarea Stației electrice 400/220/110/10 kV București Sud (2006-2009; 2014-2015) și de modernizarea Stației Electrice 220/110/10 kV Fundeni (2006-2007).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *