Secretarul general al ONU cere impozitarea suplimentară a firmelor de petrol și gaze, care profită „imoral” de pe urma crizei

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Secretarul general al ONU cere impozitarea suplimentară a firmelor de petrol și gaze, care profită „imoral” de pe urma crizei

Firmele de petrol şi gaze ar trebui să fie impozitate suplimentar, în contextul în care creşterea preţurilor la energie, provocată de războiul din Ucraina, duce profiturile industriei la noi maxime, cere secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit BBC.

Este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei. În timp ce gospodăriile se luptă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile, a declarat Guterres, citat de Mediafax.

Patru dintre cele mai mari firme energetice – Exxon, Chevron, Shell şi TotalEnergies – au câştigat împreună aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru – aproape dublu faţă de ceea ce au câştigat în aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Mediafax.

„Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive şi să folosească fondurile pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile în aceste vremuri dificile”, a afirmat Antonio Guterres.

Marea Britanie a aprobat o „taxă excepţională” de 25% pentru firmele din domeniul energiei. Și Italia a impus măsuri similare. Însă parlamentarii francezi au respins recent o astfel de măsură, iar în SUA există un impuls politic redus, în ciuda unei propuneri de impozit pe profit din partea unor membri ai Congresului, potrivit Mediafax.

În România, liderii PNL avansează supraimpozitarea profitului traderilor de energie electrică și gaze. Cu privire la această propunere, premierul Nicolae Ciucă a spus: ”Știți foarte bine că formula de calcul e una complexă, motiv pentru care ANRE împreună cu Ministerul Energiei și cu specialiști de la Ministerul Finanțelor lucrează și analizează opțiuni pentru o soluție. Oricare poate fi o soluție”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *