Liderii Coaliției se întâlnesc într-o ședință convocată astăzi, 16 martie, pe tema facturilor la energie și gaze, respectiv a ordonanței de urgență ce va fi aprobată de Guvern în această săptămână. O altă temă ce ar putea fi luată în discuție este Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră.
Potrivit unor surse din energie, nu există încă un consens în ce privește toate măsurile aplicabile în piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 -31 martie 2023. De asemenea, se va discuta despre creșterea, respectiv extinderea impozitării la operatorii din piata de energie electrică în vederea susținerii schemei de sprijin propuse timp de un an, susțin sursele noastre.
La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat ieri, la Buzău, că Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră, ar putea fi discutată miercuri în cadrul coaliţiei, menţionând că aceasta este foarte aproape de aprobare.“Cred că mâine la coaliţie este primul punct pe ordinea de zi. La şedinţa precedentă am cerut câteva clarificări de la ministrul Energiei. Mâine, la şedinţa de coaliţie, dacă aceste clarificări sunt aprobate de toţi membrii coaliţiei, Legea offshore poate să fie aprobată în Guvern şi să meargă în Parlamentul României pentru aprobare. Deci, suntem foarte, foarte aproape de Legea offshore”, a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Cîţu, liderii s-au înţeles ca statul să ia circa 60% din venituri, în timp ce actorii privaţi 40%, însă nu sunt definitivate toate calculele.