Șefii de la Nuclearelectrica rămân pe poziții încă 4 ani. Vulpescu, Chirleșan, Niculescu și Grăjdan, candidații propuși de Ministerul Energiei, au fost desemnați administratori neexecutivi

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Șefii de la Nuclearelectrica rămân pe poziții încă 4 ani. Vulpescu, Chirleșan, Niculescu și Grăjdan, candidații propuși de Ministerul Energiei, au fost desemnați administratori neexecutivi

Nuclearelectrica va avea același Consiliu de Administrație pentru următorii 4 ani. Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, nu și-a dorit schimbări în conducerea companiei care are în plan investiții strategice. Acționarii Nuclearelectrica au aprobat desemnarea a patru administratori neexecutivi, respectiv: Remus Vulpescu, Dumitru Chirleșan, George Niculescu și Vasilica Grajdan, pentru un mandat de 4 ani, începând cu data de 15.02.2023, ca urmare a finalizării procedurii de selecție, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011, potrivit unei informări a companiei transmise BVB.

Niculescu, Chirleșan, Grăjdan și Vulpescu sunt candidații propuși de minister. Din echipa CA mai fac parte Teodor Chirica (președinte), Elena Popescu și Cosmin Ghiță. Mandatele acestora au fost reînnoite pentru o perioadă de patru ani, începand cu data de 29.09.2022, potrivit Hotărârii AGOA nr.6/10.08.2022.

Și Cosmin Ghiță a primit un nou mandat de 4 ani la șefia SNN. Consiliul de Administratie a aprobat, în sedinta din 10 august 2022, reînnoirea mandatului de director general al lui Cosmin Ghiță pentru o perioada de patru ani. El este director general al Nuclearelectrica din 2017. Începând din anul 2019, este primul si singurul membru român al Consiliului de conducere al WANO (World Association of Nuclear Operators) la nivel mondial – Main Governing Board.

Actionarul principal al SNN este Statul român prin Ministerul Energiei, urmat de alți acționari, persoane fizice și juridice române și străine.

Cine sunt administratorii neexecutivi desemnați de acționari, în ședina de ieri, 15 februarie:

George Niculescu este, din luna martie 2021, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. Din această funcție, se ocupă – în special – de domeniul energiei electrice, gaze naturale și petrol, precum și de securitatea energetică în contextul tranziției energetice. Anterior, a fost Prefect al județului Constanța, investitor și specialist în energie din surse regenerabile, precum și Director PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România). Este licențiat în Drept, cu un Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în Domeniul Energiei, obținut la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine. Niculescu are o experiență de 20 de ani în management și domeniul juridic atât în mediul privat, cât și în cel de stat.

Dumitru Chirleșan este inginer fizician, cu specializarea „Reactori Nucleari”, cu o vastă experiență de peste 35 de ani în domeniul fizicii aplicate în domeniul materialelor și tehnologiilor nucleare. Are o vastă experiență atât din punct de vedere tehnic, cât și academic si managerial. Chirleșan este doctor în fizică, specializarea „Fizica Starilor Condensate”. A a ocupat, începând cu anul 1987, funcții de profesor de fizică, inginer fizician la Institutul de Reactori  Nucleari Energetici, expert în fizică în cadrul Ministerului Educației Nationale, lector, asistent și conferențiar universitar dr. în cadrul Universității din Pitești și secretar știintific al Fundației Universitare Pitești. De asemenea, începând cu anul 2004, Dumitru Chirleșan a fost prorector al Universității din Pitești, responsabil cu relatiile internationale și cooperarea europeana, iar din 2010 a ocupat funcția de expert european în cadrul Comisiei Europene. În prezent, este Rector al Universității din Pitești, functie ocupată din 2016 și desfășoară activități de manager în proiecte de dezvoltare durabilă, cercetare, transfer tehnologic și inovare.

Vasilica Grăjdan are o experiență de peste 20 de ani în resurse umane fiind, de semenea, implicată ca administrator în companii care derulează proiecte energetice importante. Este licențiată a Facultății de Economie, Universitatea Transilvania, deține o diplomă de master în Management-ul Resurselor Umane, Universitatea Politehnica București, o diplomă de management, Open University, CODECS Business School și una în Management-ul Resurselor Umane, Chartered Institute of Personnel and Development, Marea Britanie.  

Remus Vulpescu are expertiză în guvernanța corporativă, strategii de dezvoltare afaceri, piață și politici energetice, elemente necesare în formularea strategiilor și derularea proiectelor de investiții, armonizare legislativă și organizarea pe principii de eficiență a activității. Alte companii de stat pentru care a lucrat sunt Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Cupru Min, Romaero. În prezent lucrează și ca CEO și Administrator Special la Armax Gaz SA, având capital 100% privat. Este licențiat al Universității București, Facultățile de Drept și de Științe Politice și Administrative. După o carieră juridică de 15 ani ca avocat de business și practician în insolvență, în ultimii 10 ani s-a dedicat management-ului de redresare și restructurare al unor companii mari de stat sau private, fiind și absolvent de Executive MBA al Tiffin University SUA și al Universității București. A ocupat funcții în mediul academic și în administrația publică. Este membru al unor asociații profesionale din domeniul pieței de capital.

Acționarii au aprobat și indemnizația fixă a noilor administratori neexecutivi ai Consiliului de Administrație, care va fi la aceeași valoare cu cea aprobata prin pct. 6 din Hotararea AGOA nr.6/10.08.2022, pentru administratorii neexecutivi al căror mandat a fost reînnoit, respectiv la valoarea brută lunară de 17.926 lei. Totodată, au aprobat componenta variabilă a noilor administratori neexecutivi desemnați în cuantum de 12 indemnizații fixe brute lunare.

Totodată, acționarii companiei au aprobat Bugetul de Venituri si Cheltuieli al SNN pentru anul 2023. Potrivit acestuia,  profitul Nuclearelectrica va fi de 1,55 miliarde lei în 2023, în scădere cu 38%. Cheltuielile vor fi mai mari cu 1,4 miliarde lei numai din creșterea contributiei la Fondul de Tranziție Energetică.

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/proiect-bvc-profitul-nuclearelectrica-va-fi-de-155-miliarde-lei-in-scadere-cu-38-in-acest-an-cheltuielile-vor-fi-mai-mari-cu-14-miliarde-lei-numai-din-cresterea-contributiei-la-fondul-de-tranziti/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *