Șeful Fondului Proprietatea, dezamăgit de alegerile Ministerului Energiei: Hidroelectrica are nevoie de un Consiliu de Supraveghetori cu profesioniști de top pe 4 ani, nu pe 4 luni!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Șeful Fondului Proprietatea, dezamăgit de alegerile Ministerului Energiei: Hidroelectrica are nevoie de un Consiliu de Supraveghetori cu profesioniști de top pe 4 ani, nu pe 4 luni!

Fondul Proprietatea, în calitatea sa de acționar, a reacționat față de propunerile făcute de către Ministerul Energiei pe 31 martie 2017 pentru un nou Consiliu de Supraveghere interimar al Hidroelectrica, care ar urma sa fie numit pe o perioadă de patru luni.

Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea și Manager de Portofoliu, a declarat: „Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat.Considerăm că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung, selectat în conformitate cu Legea 111/2016, nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta”.

În opinia reprezentanților Hidroelctrica, extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt. “Menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica. Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români /contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi”, se precizează într-un comunicat al Fondului Proprietatea.

De asemenea, potrivit interpretării noastre a dispoziţiilor de guvernanţă corporativă, dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un Consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului Consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile Hidroelectrica, se subliniază în comunicat. Potrivit reprezentantului Fondului Proprieatea, lista de 84 de candidaţi care au participat la procesul de selecţie anterior poate furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Supraveghere.

Ministerul Energiei vrea morțiș să schimbe membrii provizorii ai Consiliului de Supraveghere cu alți membri…tot provizorii. Propunerile ministerului, afișate vineri seara pe site-ul companiei, au creat rumoare în rândul specialiștilor din energiei, precum și în mass-media. Noii supraveghetori, care urmează a fi aprobați de AGA, nu au nicio treabă cu domeniul energetic, sunt numiți strict pe alte criterii (politice, prietenie…).

Citește și:  Surpriză de proporții la Hidroelectrica! Se propune un nou Consiliu de Supraveghere provizoriu. Pe mana cui vrea să lase Ministerul Energiei cea mai valoroasă companie românească…


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.