Șeful Romgaz, Virgil Metea, răsplătit pentru performanță. A încasat remunerații de peste 200.000 de euro în 2015

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Șeful Romgaz, Virgil Metea, răsplătit pentru performanță. A încasat remunerații de peste 200.000 de euro în 2015

Unul dintre cei mai bine plătiți directori dintr-o companie de stat este Virgil Marius Metea, director general la Romgaz din vara anului 2013. Pentru activitatea pe care o prestează,  câștigul său anual este de ordinul sutelor de mii de euro. În 2015, șeful Romgaz a beneficiat de o remunerație fixă în suma netă de 283.416 lei, respectiv 23.618 lei lunar.  Spre deosebire de alte societăți, la Romgaz situația este diferită: remunerația fixă lunară  pentru directorul general a fost stabilită prin coroborarea unor prevederi din OUG 109/2011 și o hotărâre a AGA din 2013. Dacă HG prevede că indemnizația fixă lunară a membrilor executivi nu poate depăși de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu lunar, comunicat de INS, din ramura în care își defășoară activitatea societatea, hotărârea AGA stabilește alte limite generale ale remunerației, și anume: pentru indemnizația fixă lunară între 4 și 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului din ramura în care societatea își desfășoară activitatea.

Romgaz

Dl Metea a încasat în 2015 și remunerația variabilă. În condițiile în care indicatorii de performanță corespunzător primelor trei trimestre ale anului 2015 au fost depășiți chiar cu 43,36%, prima subcomponentă variabilă acordată directorului general al Romgaz a fost de 444.291 lei. În plus, Metea a fost remunerat pentru rezultatele financiare aferente trimestrului IV al anului 2014 cu suma netă de 148.097 lei și a primit și cea de a doua subcomponetă variabilă aferentă anului 2014, în sumă netă de 58.410 lei, potrivit raportului pe 2015 al Comitetului de Nominalizare și Remunerare.

În total, șeful Romgaz a primit suma de 934.214 lei în 2015, adică peste 200.000 de euro. Remunerațiile au fost acordate luând în considerare îndeplinirea indicatorilor de performanță corespunzători anului 2014 în proporție de 113,62%, se specifică în documentul menționat.

Virgil Metea este directorul general al Romgaz de la jumătatea lunii iunie a anului 2013, anterior fiind şeful grupului german E.ON, cu activităţi în domeniul furnizării de energie şi gaze, unde avea un salariu net de peste 20.000 de euro pe lună.

Adunarea Generală a Acționarilor urmează să ia act, în ședința din luna aprilie, de Raportul anual al Comitetului de nominalizare şi remunerare cu privire la remuneraţiile şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor, în cursul anului financiar 2015, precum și de Informarea privind modul de îndeplinire la data de 31 decembrie 2015 a criteriilor şi obiectivelor de performanţă stabilite în Contractele de administrație/Contractul de mandat al Directorului general al Romgaz.

Și administratorii au câștigat foarte bine în 2015, indicatorii de performanță fiind îndepliniți în 2014. Aceștia au încasat o remunerație fixă anuală de 265.545 lei, la care se adaugă remunerația variabilă în sumă totală de 618.664 lei.

Noi numiri în CA Romgaz

Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost numit în Consiliul de Administrație al Romgaz pe postul devenit vacant ca urmare a încheierii mandatului lui Dragoș Dorcioman. Sebastian Tcaciuc este al doilea membru numit în CA Romgaz în locul Soranei Baciu, care este în prezent secretar de stat în Ministerul Economiei.

În prezent, din CA Romgaz fac parte: Negruț Aurora – Președinte, Popescu Ecaterina, Aristotel Jude, Virgil Marius Metea, Dumitru Chisăliță, Jansen Petrus Antonius Maria și Tcaciuc Sebastian Gabriel.

După Cindrea, se pregătesc și alte demisii la Romgaz

Săptămâna trecută, Corin Cindrea a demisionat din funcţia de Director general adjunct al Romgaz. El este urmărit penal din 2012, în dosarul Gaze ieftine pentru Ioan Niculae. Potrivit procurorilor, mai mulţi angajaţi de la Ministerul Economiei şi Romgaz au facilitat livrarea de gaze la preţuri subevaluate către InterAgro, creând un prejudiciu de peste 500 de milioane de lei producătorului de gaze. Surse autorizate susțin că vor urma și alte demisii la nivel de management la Romgaz.

Anul trecut, compania a obținut un profit net de 1,18 miliarde de lei (circa 265 milioane euro), în scădere cu 16% față de nivelul din anul precedent, iar cifra de afaceri s-a redus cu 10%, până la 4,05 miliarde lei (910 milioane euro).

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *