Semnal ANRE: Volumul redus de investiții și reparații în infrastructura SACET conduce la lipsa continuității în furnizarea energiei termice

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Semnal ANRE: Volumul redus de investiții și reparații în infrastructura SACET conduce la lipsa continuității în furnizarea energiei termice

Volumul redus de investiții și reparații în infrastructura SACET (Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică) conduce la lipsa continuității în furnizarea energiei termice și la nerespectarea parametrilor de calitate a agentului termic furnizat, atrag atenția reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE  în Raportul privind starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru anul 2019.

Din datele şi informaţiile obţinute de ANRE în procesul de monitorizare, s-au evidenţiat situaţii critice în unele localităţi, care reflectă neconformităţi în îndeplinirea atribuţiilor legale de asigurare a serviciului public de alimentare cu energie termică de către autorităţile administraţiei publice locale. ANRE exemplifică: valori semnificative de creanţe/datorii aferente prestării serviciului public de alimentare cu energie termică; desfiinţarea/dispariţia serviciului public de alimentare cu energie termică; neasigurarea preluării bazei de date privind serviciul prestat, la încetarea contractului de delegare.

Din cauza numărului mare de debranșări, multe societăți de termoficare și-au încetat pur și simplu activitatea sau au dat faliment, aceasta fiind cauza scăderii dramatice a numărului de operatori SACET. La sfârșitul anului 2019 erau activi 46 de operatori ai sistemelor de alimentare centralizată de energie termică din 51 de localități, aflate în 29 de județe. În cursul anului 2019 un număr de 4 operatori și-au încetat activitatea, confor datelor prezentate de Autoritate.

Urmare a centralizării datelor din raportările transmise de către operatori, la nivel național se înregistrează un număr total de consumatori alimentaţi din SACET de 1.156.202, din care 13.520 sunt operatori economici, 2.361 instituții publice și 1.140.321 consumatori reprezintă locuințele (apartamente și/sau case).  Cei mai mulți consumatori alimentați la SACET se găsesc în București (565.108), Oradea și Comuna Sânmartin (68.832), Craiova (60.157), Timișoara (57.498), Ploiești (54.871), Constanța (49.450), Arad (29.832) și Iași (28.155).

În 35 de localități, numărul de locuințe alimentate din SACET a scăzut în 2019 față de 2018, cea mai mare scădere înregistrându-se în orașul Galați (9.656), urmat de Buzău (3.222), Constanța (1.972), Arad (1.806), Cluj-Napoca (1.505), Năvodari (1.303), Iași (965). Potrivit monitorizării ANRE, se înregistrează scăderi semnificative ale numărului de utilizatori și în orașele mari, ori ca urmare a unei politici publice locale intenționate (vezi cazul orașului Galați), ori ca o consecință a modului în care SACET a reușit să asigure agent termic în condiții adecvate de calitate, preț și continuitate a alimentării.

Pierderile substanțiale din rețelele de transport și distribuție (a se vedea diferența dintre energia termică produsă și/sau cumpărată 14.080.217 MWh și energia termică vândută 9.887.516 MWh) atrag după sine prețuri de furnizare mari, semnalează ANRE.

Pentru a vedea cum s-a prezentat situația investițiilor și reparațiilor, consultați Raportul ANRE privind starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru anul 2019:

https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/serviciul-public-de-alimentare-cu-energie-termica/raportul-privind-starea-serviciului-public-de-alimentare-cu-energie-termica-in-sistem-centralizat-pentru-anul-2019.

În raport se mai semnalează că nu există prevederi exprese referitoare la atribuţia/competenţa ANRE de avizare a preţurilor/tarifelor locale aferente serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Motivul: până în prezent, Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 (lege specială) nu a fost modificată/completată în consens cu Legea nr. 51/2006.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *