Asociaţia Europeană de Biodiesel (EBB) a sesizat Uniunea Europeană cu privire la practici incorecte pe piaţa europeană de biodiesel, respectiv distorsiuni provocate de anumiți operatori economici din Polonia care exportă biodiesel la preţuri anormal de mici, inclusiv în România, se menționează într-un comunicat al asociației.
Compania Bunge Prio Biocombustibil, parte a grupului Bunge şi a grupului portughez Prio, liderii globali în domeniul agribusiness, în calitate de membru al Asociaţiei Europene de Biodiesel, a alertat autorităţile europene şi naţionale, Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF) precum şi asociaţiile de profil, în încercarea de a identifica operatorii implicaţi şi de a stopa această practică cât mai curând posibil. “Cele mai noi date primite de EBB arată că unii operatori economici activi în Polonia şi pe piaţa europeană au profitat abuziv de facilităţile oferite de legislaţia naţională poloneză destinată consumului local, pentru a exporta cantităţi de biodiesel mascate în biocombusitibil vândut în Polonia, în baza prevederilor RED – directiva europeană care stabileşte cotele de biocombustibili pentru statele membre UE. Biodieselul astfel nedistribuit pe piaţa din Polonia este exportat la preţuri sub piaţă către ţări precum Bulgaria, România, Olanda, Belgia, Italia şi chiar pe piaţa franceză. Operatorii din Polonia, atrage atenţia EBB, ar trebui să fie conştienţi că efectele unei astfel de decizii, de a exporta la preţuri mai mici biodiesel care figurează a fi destinat pieţei poloneze, ar putea avea efecte retroactive asupra certificării lor”, se arată în comunicat.
„EBB este profund îngrijorată de o astfel de încălcare flagrantă a legislaţiei şi principiilor europene şi este decisă să stopeze fluxul de biodiesel polonez, extrem de perturbator şi nociv pentru integritatea şi competitivitatea pieţei europene de biodiesel. Vom acţiona pentru a identifica sursa şi cele mai eficiente soluţii care să păstreze unită piaţa europeană de biodiesel’, a declarat Alain Brinon, preşedintele Asociaţiei Europene de Biodiesel.
ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) – autoritatea care certifică sistemele de sustenabilitate şi emisii de noxe – a anunţat la rândul său că este pregătită să acţioneze pentru a găsi soluţia care să stopeze practicile incorecte pe piaţa europeană de biodiesel şi să ia măsuri în consecinţă împotriva celor care se fac vinovaţi de astfel de practici. În acelaşi timp, giganţi internaţionali din industria petrolieră atât din Europa, cât şi din Romania, s-au raliat demersului EBB, cerând în mod expres furnizorilor lor să respecte întocmai legislaţia şi reglementările specifice statelor în care operează, susțin reprezentanţii Asociaţiei.
Potrivit datelor Eurostat, pe parcursul anului trecut, Polonia a exportat 400.000 de tone de biodiesel, principalele pieţe de export fiind Olanda, Bulgaria şi România. România a importat în 2015, în total, 50.000 de tone de biodiesel, în principal din Spania şi Italia, dar şi din Polonia şi Bulgaria. Țara noastră consumă anual 160.000 de tone de biodiesel, iar importul de biodiesel a reprezentat doar anul trecut aproximativ 30% din piaţă, cu impact negativ atât pentru producţia de biodiesel, cât şi pentru cererea de ulei de rapiţă din România.
Din cauza scăderii cererii de biodiesel, pe fondul importurilor din 2015, fermierii români au trimis la export peste 1 milion de tone de rapiţă, în loc să fie prelucrată local pentru producţia de ulei şi biodiesel, mai atrag atenția reprezentanții asociației.