SGG și Transelectrica prelungesc provizoratul la OPCOM. Cine sunt administratorii promovați la societatea care administrează platfomele de tranzacţionare de energie, gaze naturale şi de certificate verzi? Consilieri la bază, promovați în diferite funcții, pe linie de partid

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential SGG și Transelectrica prelungesc provizoratul la OPCOM. Cine sunt administratorii promovați la societatea care administrează platfomele de tranzacţionare de energie, gaze naturale şi de certificate verzi? Consilieri la bază, promovați în diferite funcții, pe linie de partid
  • Apreciem faptul că acționarii au decis să păstreze independența OPCOM în sensul neintervenției în deciziile administrative și executive, conducerea executivă fiind asigurată de o echipă de specialiști

Se prelungește provizoratul la Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale OPCOM. Acționarii Transelectrica și Secretariatul General al Guvernului au decis, la începutul lunii ianuarie, să prelungească, cu două luni, mandatele administratorilor provizorii de la OPCOM.

Din Consiliul de Administrație fac parte: Cristian Ovidiu Cătălin Pistol, Ecaterina Irina Manolache, Marius-Petre Nicoară, Rareș-Stelian Rusu și Cristian Paraschiv. Pistol este Președintele CA până pe 7 martie 2022.

Cine sunt administratorii promovați la OPCOM, societatea carea administrează platfomele de tranzacţionare de energie electrică, de gaze naturale şi de certificate verzi?  Consilieri la bază, promovați în diferite funcții, pe linie de partid, fără experiență în domeniul energetic!

Cristian-Ovidiu-Cătălin Pistol este Director în cadrul CNAIR. Și-a dat demisia din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Cîțu, în septembrie 2021 (după doar o lunp de activitate) pentru a fi numit în această funcție. Pistol, care în trecut a ocupat printre altele si functia de director Implementare Proiecte in cadrul CNAIR,  a fost numit administrator al CNAIR. A mai fost administrator TAROM, Director cabinet secretar de stat la Ministerul Transporturilor, fost Director Executiv  la Consiliul Județean Ilfov și șef serviciu Investiții și Achiziții publice la Primăria orașului Predeal. A fost și consilier în cadrul ANL.

Ecaterina Irina Manolache, fosta consilieră a lui Cătălin Predoiu și a USR-istului Stelian Ion la Ministerul Justiției, este  în CA-ul OPCOM din octombrie anul trecut.  În februarie 2021, un procuror DIICOT a ridicat probe de la  Ministerul Justiției în cadrul unei anchete care a vizat-o pe fosta consilieră a ministrului Stelian Ion. Manolache a acționat pentru ştergerea sau anonimizarea rezultatelor unui concurs susţinut în trecut, la care obţinuse note foarte mici. Aceasta ar fi acționat în complicitate cu departamentul de IT din Ministerul Justiției, potrivit antena3.ro.

Potrivit CV-ului, Marius-Petre Nicoară a fost senator PNL în perioada 2008 – 2020, îndeplinind mai multe funcții, de președinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, respectiv președinte al Comisiei pentru drepturile omului, chestor al Biroului Permanent etc. A fost, timp de 4 ani, președinte al Consiliului Județean Cluj și membru în CA Banca Transilvania.  A absolvit Universitatea Tehnică Cluj.

Rareș-Stelian Rusu, subsecretar de stat al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, în mandatul lui Florin Cîţu.  A fost manager regional UTT Cluj – Transelectrica, dar și consilier Directorat Transelectrica  timp de 4 luni, în 2020. A mai fost director al Transelectrica în perioada 2008 – 2012, iar în CV mai are trecute trei mandate de consilier județean din partea PNL.

Cristian Paraschiv este Director General Adjunct la Direcția Generală Politici Publice, în cadrul SGG. Anterior,  a fost consilier superior în cadrul SGG, precum și în cadrul Ministerului Finanțelor.

Apreciem faptul că acționarii au decis să păstreze independența OPCOM în sensul neintervenției în deciziile administrative și executive. Conducerea executivă a OPCOM este asigurată de o echipă de specialiști: Victor Ionescu, Director general numit  din anul 2003; Luminița Lupului, Director Direcţia Tranzacții ( numire tot din 2003); Fediuc Silvia (numire din 2004), Director Direcția Economică; Bărsănescu Remus, Director Directia Informatică și Telecomunicații. La conducerea Direcției Tranzacții la Termen și Certificate a fost numită, în 2020, Iuliana Pandele. Aceasta o înlocuiește pe Rodica Popa, care a fost Director timp de 6 ani.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.