Siegfried Mureşan, ales Raportor al Parlamentului European privind finanţarea Pactului Ecologic: Voi cere ca proiectele privind producţia de energie pe gaz să fie eligibile pentru finanţare din fonduri europene

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Siegfried Mureşan, ales Raportor al Parlamentului European privind finanţarea Pactului Ecologic: Voi cere ca proiectele privind producţia de energie pe gaz să fie eligibile pentru finanţare din fonduri europene

Deputatul european Siegfried Mureşan, vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales Raportor al Parlamentului European privind finanţarea Pactului Ecologic European. În această calitate, Siegfried Mureşan va coordona poziţia Parlamentului European privind planul de investiţii al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană.

„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanţarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, mă voi asigura că planul de investiţii al pactului va duce la creştere economică în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor să locuiască în oraşe verzi, nepoluante, dar în care să poată găsi şi locuri de muncă. Prin acest pact, trebuie să le oferim oamenilor ambele lucruri. Un alt obiectiv este să sprijinim cu prioritate ţările şi regiunile mai puţin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finanţare europeană pentru a ajunge la o economie verde. Acest lucru este foarte important pentru noi fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia şi Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene. De aceea, este foarte bine că, în planul de investiţii al pactului, Comisia Europeană a inclus un Mecanism European al Tranziţiei Juste dedicat tocmai acestor ţări şi regiuni. Mecanismul va genera investiţii în valoare de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani şi de 143 de miliarde de euro în următorii 10 ani, prin intermediul fonduri europene nerambursabile, dar şi prin linii de creditare special create.Trebuie să sprijinim întreprinzătorii şi întreprinderile mici şi mijlocii care, mai departe, să creeze noi locuri de muncă. Nu trebuie să mergem doar pe vechile programe de recalificare profesională care, am văzut cu toţii, nu au avut efecte de durată în trecut”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

El a anunţat că va cere ca România şi celelalte regiuni cu nevoie ridicată de finanţare să beneficieze de sprijin tehnic de la Comisia Europeană, de la Banca Europeană de Investiţii şi de la experţi europeni. ”Experienţa ne-a arătat că ţările care vor avea cea mai mare nevoie de finanţare au cea mai mică experienţă în a atrage împrumuturi prin aceste tipuri de instrumente financiare. De aceea este nevoie de sprijin tehnic pentru a ne asigura că banii ajung acolo unde într-adevăr este nevoie de ei”, a spus Mureşan.

„Va conta foarte mult şi ce fel de surse de energie vom putea finanţa în următorii ani. Eu voi cere la nivel european ca proiectele privind producţia de energie pe gaz să fie eligibile a fi finanţate din fonduri europene. Energia pe gaz ne poate ajuta în tranziţia spre o economie verde, ceea ce este un lucru bun pentru noi fiindcă România are resurse mari de gaz. De asemenea, trebuie să se recunoască la nivel european rolul pe care energia nucleară îl joacă în atingerea obiectivelor climatice. Nu voi accepta ca rolul energiei nucleare să fie pus sub semnul întrebării în planurile Comisiei Europene”, a subliniat eurodeputatul român.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.