Sindicatele din energie, sprijinite de BNS, cer intervenția premierului pentru salvarea Hidroserv. Bogdan Badea, Hidroelectrica: “Avem soluții. Nu ne permitem să ne jucăm cu Hidroserv”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Sindicatele din energie, sprijinite de BNS, cer intervenția premierului pentru salvarea Hidroserv. Bogdan Badea, Hidroelectrica: “Avem soluții. Nu ne permitem să ne jucăm cu Hidroserv”

Sindicaliștii cer internalizarea activităților de mentenanță, conducerea Hidroelectrica transmite că această măsură este „inoportună în acest moment”

Badea a cerut administratorilor să prezinte, în regim de urgență, programul de restructurare și eficientizare a Hidroserv, în baza acestuia urmând să se adopte soluțiile adecvate

Sindicatele din energie, cu sprijinul Blocului Național Sindical, fac un apel pentru redresarea și salvarea Hidroserv de la faliment și cer intervenția premierului Mihai Tudose și ministrului Energiei, Toma Petcu. Într-un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Energie – FNSE Univers se precizează că societatea este în pragul falimentului, de la intrarea în insolvență înregistrând alte pierderi, de aproximativ 10 milioane lei, pe lângă datoriile de cca. 100 milioane lei existente la finele anului 2016.

Sindicaliștii susțin că nu s-au adoptat deloc măsuri de redresare a societății de la intrarea în insolvență și au cerut conducerii Hidroelectrica să internalizeze activitățile de mentenanță în cadrul companiei mamă, cu argumentul că prin această măsură s-ar economisi peste 37 milioane lei anual. După mai multe întâlniri administrație-sindicate, conducerea  Hidroelectrica a transmis cu privire la solicitarea sindicatului că internalizarea este  ,,inoportună  în acest moment“.

Președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat recent în cadrul unei conferințe de specialitate, la întrebarea adresată de InvesTenergy, că a cerut administratorilor să prezinte, în regim de urgență, programul de restructurare și eficientizare a Hidroserv, în baza acestuia urmând să se adopte soluțiile adecvate.”Avem soluții. Nu ne permitem să ne jucăm cu Hidroserv. Este o companie foarte importantă pentru Hidroelectrica, avem nevoie de experienţa şi expertiza specialiştilor care lucrează în această societate”, a declarat Bogdan Badea.

El a precizat totodată că există lucrări pentru Hidroserv. Potrivit unui comunicat recent al Hidroelectrica, contractul pentru modernizarea hidroagregatului de la Călimăneşti a fost adjudecat de Hidroserv. Din valoarea totală a contractului, circa 9,7 milioane de lei vor merge către societate pentru realizarea lucrărilor.

Optimismul conducerii nu este însă împărtășit și de sindicate care văd falimentul aproape la Hidroserv. În comunicatul FNSE Univers, preluat de BNS, se prezintă consecințele pe care le-ar genera falimentul filialei Hidroelectrica, și anume:

  • pierderea specialiștilor care mai exista la aceasta dată în SSH Hidroserv, formați în zeci de ani de zile, indispensabili pentru menținerea în bună funcționare a centralelor și echipamentelor hidroenergetice, verigă vitală în asigurarea funcționării în deplină siguranță a Sistemului Electroenergetic Național;
  • acapararea pieței de prestări servicii de mentenanță din acest domeniu de către așa numiții ,,băieți deștepți“, fapt ce va duce la creșterea peste 2-3 ani de zile, a cheltuielilor pe care le efectuează Hidroelectrica cu mentenanța;
  • dispariția a peste 1300 locuri de muncă.

Conform situației prezentate de către Administratorul Judiciar în Raportul publicat în Buletinul insolvenței în data de 04.09.2017, SSH Hidroserv a înregistrat în perioada parcursă de la intrarea în insolvență și până în prezent pierderi de aproximativ 10 milioane lei.

Urmare a solicitărilor FNSE Univers, au avut loc mai multe întâlniri cu Directoratul Hidroelectrica, precum și cu reprezentanții Ministerului Energiei pentru identificarea unor solutii adecvate pentru redresarea Hidroserv.

“Dat fiind că toate demersurile efectuate până la acest moment nu au determinat acțiuni concrete de redresare economica a Hidroserv, sindicatele afiliate la FNSE ”UNIVERS” împreună cu conducerea FNSE ”UNIVERS”, am apelat din nou la sprijinul Confederatiei BNS prin adresa cu nr.inreg. 961/20.09.2017 prin care rugăm să ne sprijine în derularea unui alt demers, de acesată dată către Minsterul Energiei și Guvernul Romaniei. Prin acest nou demers precizăm că intervenția Domnului Toma Petcu – Ministrul Energiei și a Domnului Mihai Tudose – Prim-ministrul Romaniei este vitală pentru redresarea și salvarea SSH Hidroserv SA de la faliment”, se afirmă în comunicatul FNSE Univers.

Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv  a fost înființată în 2013, inițial sub denumirea Hidroelectrica-Serv , ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina.  Hidroelectrica este acționarul unic al celor 8 Filiale Hidroserv.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *