SMR NuScale rămâne primul și singurul proiect autorizat de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Cererea Oklo Power LLC a fost respinsă

Publicat pe Categorii Business, Energie, Esential, Flux energetic, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Esential SMR NuScale rămâne primul și singurul proiect autorizat de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Cererea Oklo Power LLC a fost respinsă
  • În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a dezvolta o centrală bazată pe reactoare modulare mici în Romania

Proiectul SMR NuScale rămâne primul și singurul autorizat de către Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, după respingerea cererii Oklo Power LLC de a construi și opera un reactor rapid de 1,5 MW în Idaho, relatează Forbes. Decizia NRC demonstrează încă o dată standardele foarte ridicate pe care le aplică în autorizare.

Oklo Power este una dintre companiile americane care investește în cercetarea și dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) care ar putea înlocui reactoarele mari cu apă ușoară care domină flota nucleară existentă din SUA.  Recent, Oklo Power a primit fonduri de 2 milioane de dolari din partea Departamentului de Energie SUA pentru a avansa cercetarea în tehnologiile care produc combustibil pentru reactoare avansate.

Procesul de aplicare și de autorizare al NRC este unul extrem de riguros, în  vederea asigurării celor mai înalte standarde de securitate nucleară și performanță pentru companiile care doresc să aducă pe piața comercială noi modele de reactoare nucleare. Potrivit unui raport publicat anul trecut de Alianța pentru Inovație Nucleară, obtinerea aprobării pentru un nou proiect de reactor de la NRC poate costa zeci de milioane de dolari.

„Aplicația lui Oklo continuă să conțină lacune semnificative de informații în descrierea potențialelor accidente ale reactorului, precum și în clasificarea sistemelor și componentelor de siguranță”, susține NRC, potrivit Forbes.  Oklo Power poate însă să depună o altă cerere în viitor.

În acest moment, NuScale Power este prima și singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA. Cererea de autorizare a proiectului a avut 12.000 de pagini, iar întregul proces de autorizare a durat mai mult de 10 ani și a costat compania NuScale mai mult de jumatate de miliard de dolari. Proiectul reactorului NuScale se bazează pe o vastă expertiză globala acumulată în cei peste 60 de ani de funcționare a tehnologiei reactoarelor pe baza de apă presurizată. Conceptul revoluționar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) foloseste un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor pe bază de apă presurizată. Tehnologia scalabilă a centralei SMR NuScale poate găzdui până la 4, 6 sau 12 module individuale și ofera beneficii precum energie curată, fără carbon, beneficii pentru mediu, comunități, industra și economia locală.

În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a dezvolta o centrală bazată pe reactoare modulare mici în Romania.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.