SNC-Lavalin va pregăti  retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Nuclearelectrica a încheiat un acord pe 2 ani, în valoare de 1,8 miliarde de euro

Publicat pe Categorii Semnal
Prima Pagina Actual Semnal SNC-Lavalin va pregăti  retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Nuclearelectrica a încheiat un acord pe 2 ani, în valoare de 1,8 miliarde de euro
  • SNC-Lavalin este singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global

Nuclearelectrica a încheiat un nou acord cu grupul SNC-Lavalin pentru a avansa Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare CNE Cernavoda .

SNN a selectat compania Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU® al Unității 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică și de decarbonizare ale României.

În cadrul acordului, cu o durată de doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavoda. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060, se precizează într-un comunicat al Nuclearelectrica.

„Retehnologizarea Unității 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea României prin energie curată, cu costuri reduse și disponibilitate 24/7. Suntem mândri să valorificăm cei 26 de ani de expertiză nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și productivitate, să lucrăm alături de specialiști internaționali de top și să finalizăm acest proiect strategic pentru securitatea energetică a României, pentru obiectivele de decarbonizare și pentru noua generație de specialiști”, declară Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC-Lavalin va efectua lucrările de inginerie de proiectare și achiziție necesare pentru a executa modificările de proiectare și recomandările rezultate în urma evaluării SNC-Lavalin a stării de funcționare, realizată recent împreună cu Ansaldo Nucleare, ca parte a retehnologizarii Unității 1. În plus, vor fi proiectate noile infrastructuri și clădiri care sunt necesare la fața locului pentru a susține activitățile de retubare a reactorului. De asemenea, în cadrul proiectului, SNC-Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasica a centralei, continuând parteneriatul pe termen lung dintre companii. Alte organizații partenere Sargent and Lundy, CITON și GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unității 1.

„Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu SNC-Lavalin, Ansaldo Nucleare, Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power ca profesioniști de top în industrie, și suntem dornici să avansăm proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va oferi României încă 30 de ani de energie curată in banda. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local si al statului, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare.” a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

SNC-Lavalin este singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington și Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) și Argentina (Embalse). Expertiza nucleară pe întregul ciclu de viață a companiei și experiența anterioară în ceea ce privește proiectarea inițială a reactorului, modificările de proiectare, precum și exploatarea prelungită și extinderea duratei de viață, vor fi valorificate pentru a maximiza rezultatele pentru activitatea de pre-proiect a CNE Cernavoda.

„Munca noastră de lungă durată la Cernavoda este un exemplu al modului în care ne operaționalizăm angajamentul de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oamenii săi”, a comentat Ian L. Edwards, președinte și director general al SNC-Lavalin. „Această prelungire a duratei de viață va oferi multor generații viitoare de români securitate energetică, energie eficientă din punct de vedere al costurilor și va permite României să beneficieze în continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavoda au realizat-o.”

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Etapele de renovare a Unității 1

Proiectul de retehnologizare a Unității 1, inițiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiența și practica internațională în domeniu.

Faza I a Proiectului de retehnologizare a fost inițiată ca urmare a Hotararii nr. 9/28.09.2017, prin care acționarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavoda. Faza I, desfășurată în perioada 2017-2022, a constat în: Demonstrarea capacității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, finalizarea scopului lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor a Studiului de Fezabilitate și a deciziei de investiție. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a, începută în februarie 2022, se va desfășura până în 2026 și are în vedere următoarele activități principale: Asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unității 1; Negocierea și acordarea contractelor de inginerie, achiziție și construcție (EPC); Achiziționarea de echipamente cu ciclu lung de fabricație; Evaluarea, pregătirea și programarea activităților ce urmează a fi desfășurate; Obținerea avizului Comisiei Europene – articolul 41 din Tratatul Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru demararea proiectului etc.

Faza a III-a, care se va desfășura în perioada 2027-2029, începe cu oprirea Unității 1 și constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unității 1 în cadrul instalațiilor unității, precum și repunerea în funcțiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viață de 30 de ani, după anul 2029.

SNC-Lavalin are peste 70 de ani de expertiză globală în domeniul nuclear, furnizând produse de tehnologie nucleară și soluții de servicii complete pentru utilitățile nucleare din întreaga lume. Cu un portofoliu tehnologic inovator, inclusiv accesul la peste 500 de soluții brevetate, SNC-Lavalin rezolvă provocări complexe din punct de vedere tehnic pe tot ciclul de viață nuclear, de la proiectare și construcții noi până la gestionarea activelor și de la prelungirea duratei de viață și gestionarea duratei de viață târzii până la dezafectare și gestionarea deșeurilor. SNC-Lavalin operează și gestionează situri guvernamentale de cercetare nucleară, transformând infrastructura învechită și gestionând în siguranță deșeurile nucleare moștenite. SNC-Lavalin este administratorul tehnologiei nucleare CANDU®, operând pe patru continente, și oferă servicii de consultanță și inginerie altor dezvoltatori nucleari. SNC-Lavalin este, de asemenea, implicată în dezvoltarea de radioizotopi medicali pentru cercetarea cancerului prin parteneriatul său cu TerraPower.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *