Restructurare sau faliment: soarta CE Oltenia se decide până la finele anului. Comisia Europeană vrea dovezi că societatea dispune de banii pentru cofinanțarea investițiilor!

Publicat pe Categorii Business, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Restructurare sau faliment: soarta CE Oltenia se decide până la finele anului. Comisia Europeană vrea dovezi că societatea dispune de banii pentru cofinanțarea investițiilor!
  • Contribuția CE Oltenia este în pondere de 42% din valoarea totală a măsurilor de restructurare

Complexul Energetic Oltenia riscă falimentul dacă Planul de restructurare nu va fi avizat de Comisia Europeană până la finele acestui an. Comisia a solicitat clarificări privind sursele de finanțare pentru viitoarele investiții. Conform Planului, sunt programate investiții de 3,3 miliarde euro, cofinanțare de 1,5 miliarde euro din surse proprii ale companiei. Practic, șefii companiei trebuie să demonstreze CE că dispun de banii pentru cofinanțarea investițiilor!

Puteți consulta o prezentare a Planului de restructurare al CE Oltenia 2021 – 2025 cu perspectiva 2030:

Contribuția statului român privind ajutorul cumulat este calculată la 1,33 miliarde euro, din care ajutor de salvare deja acordat de 0,25 miliarde euro și ajutor de restructurare de 1,07 miliarde euro. Considerând și contribuția din fondul pentru modernizare, contribuția CE Oltenia este în pondere de 42% din valoarea totală a măsurilor de restructurare, potrivit documentului prezentat.

Ajutorul de restructurare presupune acoperirea deficitului de numerar în perioada 2020 – 2025, acesta fiind un ajutor individual pentru CE Oltenia, dar și co-finanțarea investițiilor incluse în planul de decarbonare din fondul pentru modernizare, acesta fiind disponibil tuturor aplicanților în procesul competitiv de selecție a proiectelor. Cota de contribuție a CE Oltenia la planul de decarbonare a fost considerată în mod prudent 50% întrucât ghidul pentru aplicarea la surse din fondul de modernizare nu a fost emis până la data prezentului document, se explică în planul de restrcturare.

Scenariu de restructurare implică implementarea unui plan de investiții (Planul de decarbonare) și asigurarea viabilității CE Oltenia.

Planul de decarbonare care urmează să fie implementat în perioada 2021-2026, presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă și cu gaze în portofoliul companiei.

În Planul prezentat de conducerea companiei, ce prevede închiderea unor capacitati energetice și miniere, se specifică următoarele:

  • Capacitatea totală instalată de producție energie electrică va ajunge de la 3.570 MW în 2020 la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 53% din total capacitate;
  • Emisia specifică la nivel de companie se va diminua de la 0.82 tCO2/ MWh în 2020 la 0.74 t CO2/ MWh începând cu anul 2025, atingând 0.51 tCO2/ MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de ~38%;
  • Construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 725 MW, după cum urmează:
  •  Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10 MW de la SE Turceni;
  • Construcția unei centrale electrice de circa 475 MW pe gaz natural la SE Turceni;
  • Construcția unei centrale electrice de circa 850 MW pe gaz natural la SE Ișalnița.

Totodată, se va externaliza, prin transfer, centrala în cogenerare SE Craiova către autoritățile locale.

În ce privește evolutia numarului de personal, de la  12.107 angajați în 2020, compania ar urma să rămână cu 4.419 în 2030. Conform planului, personalul disponibilizat va intra în: pPrograme de reconversie profesională pentru exploatarea noilor capacități de producție, programe de redistribuire în cadrul CE Oltenia, programe de concediere și de reconversie profesională pentru activități externe.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *