Soarta Programului național „Prima Lumină” se decide la Camera Deputaților. Proiectul USR, de acordare de vouchere pentru racordarea la reţeaua electrică, a fost aprobat tacit de Senat

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Soarta Programului național „Prima Lumină” se decide la Camera Deputaților. Proiectul USR, de acordare de vouchere pentru racordarea la reţeaua electrică, a fost aprobat tacit de Senat
  • Nu are susținerea Guvernului. Comisia de industrii și servicii propunere respingerea acestuia, motivând că există programe derulate de AFM care finanțează astfel de investiții

După ce a fost aprobat tacit de Senat, fără susținerea Guvernului, proiectul de lege pentru Programul Naţional Prima Lumină, o inițiativă a unor parlamentari USR, este pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 26 mai, a Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă prevede acordarea gratuită de bonuri valorice în valoare de 7.000 de lei, denumite „vouchere de lumină”, pentru racordarea gospodăriilor fără curent la o sursă de energie electrică.

Comisia pentru industrii și servicii propune plenului Camerei Deputaților respingerea proiectului de Lege pentru Programul Național Prima Lumină. În raportul transmis Biroului Permanent al Camerei Deputaților, se motivează că nu există temei legal de finanțare a voucherelor și că există, în prezent, programe care finanțează astfel de investiții care se desfășoară prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (Programul de montare panouri fotovoltaice și Programul pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice). Iar soluția propusă prin programul Prima Lumină intră în contradicție cu măsurile demarate în comun de către Ministerul Energiei și Ministerul Mediului pentru implementarea programelor menționate. Programul pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice se va finanța de la Fondul pentru Mediu, iar în cadrul acestuia se vor racorda toate gospodăriile neelectrificate izolate aflate la o distanța mai mare de 2000 m față de rețeaua de distribuție.

Din inițiativa legislativă nu rezultă clar care este instituția care va derula Programul Prima Lumină, precum și sursa de finanțare a acestuia.

În data de 25 martie, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al USR pentru Programul Național Prima Lumină care ar uram să instituie un sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere costurile de conectare.

„În România sunt cel puțin 20.000 de gospodării neelectrificate – 21.432 de gospodării identificate de Ministerul Energiei în 20016, 100.000 estimate de Ministerul Economiei în 2012, 287.434 conform recensământului din 2011 și aproximativ 460.000 locuințe (7% din totalul gospodăriilor) fără acces sau cu acces informal la electricitate, conform unei cercetări privind sărăcia energetică din 2017. Se estimează că cca. 50.000 de gospodării nu beneficiază de electricitate”, se precizează în expunerea de motive a initiative legislative a USR.

Programul „Prima lumina” a mai fost dezbătut în Parlament la finele anului 2018.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.