- Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă necesară producerii combustibilului nuclear are la bază un studiu realizat de ISPE
- Până în 2020, Nuclearelectrica va putea păstra ca furnizori calificati și actualii producători de UO2 pentru a diminua și mai mult riscurile de asigurare cu materie primă
Acționarii Nuclearelectrica vor aproba, în ședința din data de 25 aprilie 2018, Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă necesară producerii combustibilului nuclear. Potrivit acesteia, SNN va achiziționa octoxid de uraniu de pe piață care va fi procesat la uzina de la Feldioara, care va rămâne sucursală a CNU, și va obtine dioxid de uraniu care urmează să fie folosit de către FCN Pitești la fabricarea combustibilului nuclear.
Sursă foto: FCN Pitești
La solicitarea SNN, Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) a realizat un studiu care, pe baza evaluării riscurilor la care este expusă compania în ceea ce privește dependența de un singur furnizor de combustibil nuclear, identifică mai multe scenarii de acțiune pentru viitor. Într-un prim scenariu, se continuă situația actuală cu doi furnizori de uraniu calificați: Cameco Canada și Compania Națională a Uraniului – CNU. Al doilea scenariu prevede achiziționarea octoxidului de uraniu și procesarea acestuia pe plan local de către SNN, la uzina de la Feldioara, care să fie sucursală a CNU sau a SNN (prin preluarea acesteia de către SNN de la CNU). A fost luată în calcul și procesarea octoxidului de uraniu într-o uzină nouă, proprietate a SNN.
Scenariul optim a fost ales în baza rezultatelor analizei financiare corelate cu rezultatele analizei de risc și funcție de indicatorii de performanță financiară. Astfel, SNN va achiziționa octoxid de uraniu de pe piață care va fi procesat la uzina de la Feldioara, care va rămâne sucursală a CNU, și va obtine dioxid de uraniu care urmează să fie folosit de către FCN Pitești la fabricarea combustibilului nuclear. “Octoxidul de uraniu ar putea fi procesat în instalațiile existente ale CNU retehnologizate/modernizate, în vederea obținerii dioxidului de uraniu. Dioxidul de uraniu va fi transformat în fascicule de combustibil nuclear la FCN Pitesti – sucursală a SNN”, se menționează în documentul ce va fi prezentat acționarilor spre aprobare.
Pentru a implementa scenariul optim evidențiat de studiul realizat de ISPE, SNN va acționa progresiv: până la sfârșitul anului 2018 va diversifica sursele de aprovizionare prin împărțirea necesarului de UO2 între cele doua variante de aprovizionare. Strategia pe termen lung a SNN cu privire la aprovizionarea cu materie primă prevede atingerea la începutul anului 2020 a cantității totale de UO2 necesare pentru producerea de fascicule de combustibil nuclear. Procesarea acestei cantități ar urma să fie facută la sucursala Feldioara din cadrul CNU.
Până în 2020, Nuclearelectrica va putea păstra ca furnizori calificati și actualii producători de UO2 pentru a diminua și mai mult riscurile de asigurare cu materie primă, reiese din documentul consultat de InvesTenergy.
Totodată, acționarii sunt solicitați să aprobe inițierea următoarelor demersuri de către SNN necesare pentru:
- schimbarea politicii de aprovizionare cu materie primă pentru a permite achiziționarea U3O8 (concentrate de uraniu), prin trecerea progresivă de la aprovizionarea exclusiv direct cu UO2, la aprovizionarea cu U3O8 ce va fi prelucrat în vederea utilizării în procesul de fabricație a combustibilului nuclear la Sucursala FCN Pitești;
- o procedură de achiziție a cantității de UO2 necesară pentru o perioadă de 36 luni (aprox 720 tone UO2) pentru încheierea unui contract cadru cu cei doi furnizori calificați de UO2, până la implementarea întregului proces de achizțtie U3O8.;
- stabilirea unei relații contractuale cu CNU (sucursala Feldioara), pentru calificarea producătorilor de octoxid de uraniu, prin intermediul CNU; depozitarea stocurilor de U3O8 ce se vor achiziționa de către SNN șirafinarea concentratelor de uraniu (U3O8) în vederea oțtinerii UO2. SNN solicită sprijinul Ministerului Energiei pentru a putea încadra aceasta situație contractuală în cadrul legislative;
- achiziționarea de către SNN a octoxidului de uraniu, pentru diversificarea surselor de aprovizionare;
- demararea unei proceduri de evaluare a soluției optime privind dezvoltarea de capacități proprii de procesare a U3O8 în UO2.
SNN a achiziționat de la CNU întreaga cantitate de pulbere de dioxid de uraniu necesară funcționarii Unităților 1 și 2 CNE Cernavodă, circa 200 tone pe an, începând cu anul 2003 și până la finele anului 2015. Din 2016, SNN a achiziționat pulberea de dioxid de uraniu de la Cameco Inc. (SUA), prin mai multe contracte pe termen scurt (6 luni), încheiate în urma punerii în competiție a celor doi furnizori calificați, CNU și Cameco.
CNU este într-o situație dificilă, chiar dacă a pimit ajutor de restructurare de urgență. Pentru Nuclearelectrica nu este indicat să rămână doar cu un singur furnizor de pulbere de UO2 calificat, respectiv Cameco, deoarece contravine recomandărilor ESA. Practica internațională în industria nucleară este de asigurare a stabilității, predictibilității și continuității producției, ceea ce implică control și gestionare a riscurilor pe întregul lanț al combustibilului.