Ultima oră. Comunicat ANRE: Scumpire la facturi pentru consumatorii casnici de 3,5 lei pe an
Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor creşte cu 0,74% de la 1 ianuarie, ceea ce va însemna o scumpire pe factură de 3,5 lei pe an în medie pentru un consumator casnic, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). „În acest sens, ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie. Prin modificările aprobate, ANRE urmăreşte eliminarea unor deficienţe din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute în tarife, precum şi creşterea eficacităţii investiţiilor care se realizează în reţelele de distribuţie”, susțin reprezentanţii autorităţii.
„La stabilirea tarifelor pentru cea de-a patra perioadă de reglementare, care durează cinci ani, au fost efectuate corecţii în valoare cumulată de circa 1.130 milioane lei, constând, în principal, din nerecunoaşterea unor costuri aferente investiţiilor din perioadele anterioare şi din transferarea sporului de eficienţă realizat de operatorii de distribuţie către clienţii finali”, se mai arată în comunicat.
Pentru creşterea calităţii serviciului de distribuţie, ANRE a solicitat operatorilor creşterea volumului investiţiilor cel puţin la nivelul costurilor cu amortizarea, impunând totodată operatorilor ţinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu circa 25% în reţelele de joasă tensiune. Astfel, s-a aprobat un total de cheltuieli operationale de 8,630 miliarde lei, cu circa 0,5 milioane lei mai mult decât în perioadă anterioară, în timp ce valoarea totală pentru programele investiţionale este de 6,350 miliarde lei, pentru următorii cinci ani.
Deşi ponderea costurilor directe în reţea a crescut, se constată că tarifele aprobate nu înregistrează creşteri semnificative, deoarece, concomitent, s-a redus profitul operatorilor la un nivel rezonabil, prin aprobarea unei rate reglementate a rentabilităţii de 5,66%. ANRE comunică că va monitoriza respectarea, de către operatori, a structurii costurilor aprobate şi, în cazul în care va constata nerealizarea indicatorilor asumaţi, va aplică sancţiuni contravenţionale potrivit legii, în funcţie de cifră de afaceri realizată.
Totodată, Baza Activelor Reglementată a fost diminuată cu valoarea contoarelor incluse în perioada 2008-2013, care nu s-au regăsit înregistrate ca mijloace fixe în evidenţele operatorilor de distribuție
ANRE a stabilit creșteri moderate la tarifele de distribuție a energiei electrice practicate de operatorii de distribuţie concesionari pentru anul 2019, chiar dacă solicitările companiilor au vizat majorări de până la 14%. Potrivit proiectelor de ordine publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, tarifele de distribuție cresc în medie cu 1,29% pentru joasă tensiune, unde regăsim consumatorii casnici. Pentru înaltă tensiune, majorarea este de 2,46%, iar tarifele pentru medie tensiune rămân neschimbate.
“Apreciem că variaţia moderată a tarifelor specifice de distribuție faţă de anul precedent va avea un impact economic redus, atât în ceea ce priveşte variaţia veniturilor anuale ale operatorilor de distribuţie concesionari, cât şi în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatorii serviciului, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări. De asemenea, variaţia moderată a tarifelor de distribuție a energiei electrice va avea un efect favorabil în privinţa inflaţiei realizate anual şi, de asemenea, nu va genera costuri suplimentare agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor”, subliniază reprezentanții ANRE.
De cea mai mare majorare a tarifului la joasă tensiune va beneficia SDEE Muntenia Nord, companie din grupul Electrica, respectiv cu 4,34%. Distribuție Oltenia din grupul CEZ are stabilită o creștere de tarif de 2,18%, E-Distribuție Muntenia din grupul Enel -1,74%, Delgaz Grid (E.ON) -1,05%), SDEE Transilvania Nord – 0,84%, E-Distribuție Banat – 0,49%, SDEE Transilvania Sud – 0,30% și E-Distribuție Dobrogea – 0,24%.
Baza Activelor Reglementate – BAR, diminuată cu ieșiri de mijloace fixe din perioada 2015 – 2017, inclusiv cu valoarea contoarelor care nu s-au regăsit ca mijloace fixe în evidențele distribuitorilor
ANRE a operat modificări majore în ce privește Baza activelor reglementate (BAR) aferentă perioadei a IV-a de reglementare, fapt care va da multe bătăi de cap distribuitorilor de energie.
Potrivit notei de fundamentare aferentă proiectelor de ordin, BAR iniţial a fost diminuat începând cu perioada a IV-a de reglementare cu ieşirile de mijloace fixe din perioada 2005-2017, comunicate de operatorii de distribuție ca urmare a unei adrese transmise de ANRE în vara acestui an.
Totodată, BAR a fost diminuat cu valoarea contoarelor incluse în BAR în perioada 2008-2013, care nu s-au regăsit înregistrate ca mijloace fixe în evidenţele operatorilor de distribuție. Urmare a unui control al ANRE, BAR din perioada 2005-2017 a fost diminuat și cu mijloacele fixe nerecunoscute.
Distribuitorii anunță investiții reduse și la limita reglementată urmare a deciziei ANRE de reducere a RRR din ianuarie 2019
Pe de altă parte, distribuitorii de energie anunță investiții reduse și la limita reglementată urmare a deciziei ANRE de reducere a ratei reglementate a rentabilității – RRR din ianuarie 2019. La Electrica, se va reduce planul de investiții, urmare a scăderii ratei reglementate a rentabilității, a declarat recent Corina Popescu, Director General. Mirela Dima, Director Reglementare CEZ România, a precizat, în cadrul unei conferințe de specialitate: “Vom menține nivelul investițiilor la limita reglementată”.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis, printr-un ordin, că rata reglementată a rentabilității pentru distribuitorii de energie electrică să fie redusă la 5,66% începând cu 1 ianuarie 2019, de la 7,7% cât este acum. “Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuție concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat ANRE într-un comunicat. Totodată, ANRE susține că urmărește îndeplinirea mai multor obiective importante menite să asigure creşterea gradului de transparenţă în procesul de stabilire şi aprobare a tarifelor de distribuţie, precum și evitarea includerii în aceste tarife a unor costuri nejustificate.