Stamule, Consilier de stat: Suntem în tatonări cu mai multe firme, asocieri pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Stamule, Consilier de stat: Suntem în tatonări cu mai multe firme, asocieri pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Autoritățile române sunt în tatonări cu mai multe firme şi asocieri pentru investiţia în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, a anunțat Tănase Stamule, Consilier de stat la Cancelaria premierului, la videoconferința Energia în priză, organizată de Bursa și CRE.  

“Există mai multe companii care şi-au manifestat dorinţa să participe la proiectul Centralei de la Cernavodă. Suntem în tatonări cu mai multe asocieri, firme, care au un istoric de succes pe pieţele internaţionale şi care vor fi anunţate la momentul potrivit. Important este că Guvernul merge mai departe cu acest proiect şi căutăm cei mai serioşi parteneti pentru a-l duce la îndeplinire”, a afirmat Stamule.

Prezent la videoconferința Bursa, Daniel Naftali, vicepreşedinte şi director executiv Franklin Templeton România, a atras atenția asupra faptului că orice schemă de sprijin pentru reactoarele 3 şi 4 de la CNE Cernavodă necesită o analiză foarte atentă vizavi de cum aceste scheme de sprijin impactează competiţia pe piaţa de energie.

“Motivul pentru care noi am fost destul rezervaţi cu privire la reactoare 3 şi 4… Ştim cu toţii că investiţiile în energia nucleară sunt extrem de mari, iar analiza pentru ca aceste investiţii să devină sustenabile este nevoie de scheme de sprijin. Care în final se răsfrâng asupra consumatorului final. Ceea ce spunem este că atunci când promovăm astfel de investiţii foarte mari şi cu impact pe termen lung trebuie să ţinem seama de toate costurile şi inclusiv de costurile de oportunitate. Adică vrem să construim 2 reactoare cu o investiţie foarte mare sau susţinem investiţii mai mici, mai multe, mai flexibile. (…) Când vorbim de scheme de sprijin pentru astfel de investiţii trebuie o analiza foarte atentă pentru cum aceste scheme de sprijin ar impacta competiţia pe piaţa de energie”,  a precizat Daniel Naftali, citat de Bursa.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *