Stare de alertă în sectorul energetic în Republica Moldova

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Stare de alertă în sectorul energetic în Republica Moldova

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a declarat stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză. Anunțăm stare de alertă pentru a fi pregătiți de orice scenariu. În cadrul ședinței CSE s-a luat decizia de a folosi păcura pentru a reduce consumul de gaz, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, conform Știri.md

„ Cetăţenii nu vor fi (afectaţi) de această stare de alertă. Sunt mai multe grupuri de lucru şi un plan de acţiuni, care va fi realizat”, a spus Spînu.

”Situaţia şi preţurile la nivel global cunosc evoluţii fără precedent. Vedeţi ce se întâmplă în alte ţări ale lumii. Peste tot sunt dificultăţi privind livrarea gazelor şi preţul acestora. Republica Moldova este inevitabil afectată de aceste evoluţii”, a explicat oficialul de la Chişinău, asigurând că ”guvernul pregăteşte o serie de ajutoare pentru perioada de dificultate”.

Guvernul admite că din 1 noiembrie Moldova nu va mai primi deloc gaz natural de la Gazprom. Autoritățile au început să negocieze posibilitatea procurării gazului din alte surse, la preț de piață, care acum e în jur de 1.000 de euro o mie de metri cubi.

În stare de alertă, toate instituţiile responsabile trebuie să fie pregătite de perioada care urmează, se va elibera păcură din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, iar societatea Energocom este mandatată să iniţieze negocieri cu statele vecine privind resursele alternative.

Continuăm discuțiile cu Gazprom pentru contract pe termen lung, am abilitat Energocom-ul să caute soluții alternative pentru achiziționarea gazelor. Așteptăm ofertele ca să avem cea mai bună ofertă pentru Republica Moldova, a mai spus Spînu, citat de Știri.md

Moldova împrumută acum energie electrică din Ucraina pentru a acoperi necesarul pentru țară, după ce Termocentrala de la Cuciurgan a redus volumul livrat părții drepte a Nistrului.

.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.