- Ministrul Virgil Popescu: Guvernul va adopta setul de măsuri care va veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului, pentru a susține domeniul economiei, dar în mod special de a-i proteja pe cetățeni, antreprenori și pe fiecare dintre români
Începând de astăzi, 16 martie, s-a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile. Decretul a fost aprobat de Președintele României, Klaus Iohannis.
Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență, se specifică în Decret. Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor, a spus Iohannis.
Alte măsuri care vizează domeniul economic:
– Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.
– Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
– Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
– Beneficiarii fondurilor europene afectați de adoptarea măsurilor de urgență prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autoritățile de management/organismele intermediare, să suspende contractele de finanțare încheiate conform legii.
– Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.
– Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.
Decretul poate fi consultat pe:
Ministrul Virgil Popescu: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Pregătim un set de măsuri economice pentru a veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a transmis un mesaj de încredere și de responsabilitate în contextul decretării stării de urgență, anunțând faptul că Executivul va pregăti un set de măsuri economice pentru a sprijini societățile economice afectate de criza generată de Noul Coronavirus, subliniind faptul că economia trebuie să meargă înainte.
“Nu lăsăm pe nimeni în urmă. În urma numeroaselor soluții care ne-au fost transmise pregătim un set de măsuri economice pentru a veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului. În cel mai scurt timp se va organiza o ședință de Guvern în care vom adopta setul de măsuri care va veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului, pentru a susține domeniul economiei, dar în mod special de a-i proteja pe cetățeni, antreprenori și pe fiecare dintre români. Suntem pe deplin conștienți că trecem printr-o perioadă de criză care lasă loc interpretărilor și incertitudinilor, dar vreau să subliniez faptul că vom gestiona această criză. Însă fac un apel la calm și la analizarea, la rece, a soluțiilor. Economia trebuie să meargă mai departe, contractele să rămână în vigoare, industria să producă, iar toate acestea să se facă în condiții de siguranță, cu aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenție”, a afirmat Virgil Popescu.
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri i-a rugat pe toți cei care administrează companii și societăți comerciale să fie raționali în luarea deciziilor, pentru a putea oferi statului posibilitatea să-i ajute. “Am rugămintea ca toți cei care conduc companii sau firme să fie responsabili atunci când iau decizii în aceste zile pentru a ne putea oferi posibilitatea să îi putem ajuta. Să analizeze cu atenție în ce situații vor apela la conceptul de forță majoră, la deciziile de a concedia angajații pentru că, în mod contrar, nu vom putea să punem în aplicare soluțiile pe care le vom găsi. Fac apel la calm, la funcționarea pe cât posibil a activităților importante, cu respectarea indicațiilor autorităților și acordarea unei atenții sporite la igiena spațiilor de lucru și a siguranței angajaților”, a mai declarat Virgil Popescu.
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri face parte din GLI – ECOROM, grupul de lucru care își desfășoară activitatea sub coordonarea Cancelariei Prim – Ministrului și Administrației Prezidențiale, prin Departamentul Politici Economice și Sociale, unde s-au constituit mai multe grupuri de lucru pentru a veni cu cele mai bune soluții în aceste vremuri de criză.