Stare de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova? Decizia se va lua, astăzi, în Parlament

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Stare de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova? Decizia se va lua, astăzi, în Parlament

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze naturale. Guvernul de la Chișinău solicită Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, pentru 60 de zile.

Gazprom a transmis o scrisoare către MoldovaGaz, prin care compania este anunțată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate. Moldovagaz trebuie să achite Gazprom 63 milioane  de dolari.

”Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze. În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină. În anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița, citată în mass-media din Republica Moldova.

Astăzi, 20 ianuarie, premierul va solicita, în Parlament, instituirea stării de urgență în sectorul energetic.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale ar urma să dispună, la necesitate, raționalizarea consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice. De asemenea, instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite; instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.