Start la “Casa Verde” şi “Casa Verde Plus” în august

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Start la “Casa Verde” şi “Casa Verde Plus” în august

Ministerul Mediului a lansat, în consultare publică, programele ”Casa Verde” şi ”Casa Verde Plus” dedicate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice.  Cele două programe ar urma să fie lansate oficial în luna august, scrie Agerpres.

casa verde

Bugetul programului „Casa Verde”  alocat în 2016 este de 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populaţie. „O persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, la conferinţa de lansare a proiectului, citată de Agerpres. Pentru clădirile publice se pot obţine finanţări de până la 90% din proiect.

Ministerul Mediului vrea să lanseze și programul ‘Casa Verde Plus’, cu un buget pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice şi 33 de milioane de lei pentru cele juridice.

Potrivit Agerpres, proiectele finanţate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereţilor cu materiale, ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice. Un beneficiar persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, iar persoanele juridice, pentru clădirile de interes public, pot primi până la 500.000 de lei.

Românii interesați se vor înscrie și vor depune dosarele la Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza judeţului unde locuiesc. După semnarea contractului, viitorul beneficiar va avea la dispoziţie un an pentru a achiziţiona sistemul şi a depune facturile pentru decontare, finanţarea acordându-se pe principiul ‘primul venit, primul servit’.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.